ваксина ваксини
ваксина ваксини / iStock/Getty Images
Белият дом представи план за предоставяне на 55 милиона ваксинни дози срещу COVID-19 от САЩ на други страни. Близо 75 процента от дозите са предвидени за Латинска Америка и Карибския регион, Азия и Африка чрез международната програма КОВАКС, предаде Ройтерс.

Планът е изпълнение на ангажимента на американския президент Джо Байдън за предоставяне на 80 милиона дози, произведени в САЩ, на други държави по света. Байдън очерта приоритетите си за първите 25 милиона дози от това обещание по-рано този месец.

"Докато ние продължаваме да се борим с пандемията от КОВИД-19 у дома и полагаме усилия за спиране на пандемията в световен мащаб, президентът Байдън обеща, че САЩ ще бъдат арсенал за ваксини за света", заяви Белият дом.

От останалите 55 милиона дози около 41 милиона ще бъдат предоставени чрез КОВАКС, каза Белият дом. Близо 14 милиона дози ще отидат за Латинска Америка и Карибския регион, около 16 милиона за Азия и към 10 милиона за Африка.

Другите 25 процента - или 14 милиона дози, ще бъдат споделени с "регионални приоритети", включително Колумбия, Аржентина, Ирак, Украйна, Западния бряг и Газа. "При всички тези дози приоритетни би трябвало да бъдат хората, които са най-застрашени - като здравните работници, въз основа на националните ваксинационни планове", каза Белият дом.
БТА