/ Gulliver/Getty Images
Държавният секретар Помпейо увери,че САЩ няма да приемат „лоша сделка“ с Пхенян
Американският държавен секретар Майк Помпейо каза, че САЩ са готови да се откажат от преговори със Северна Корея, ако предстоящите разговори за програмата й за ядрени оръжия тръгнат в грешна посока, предаде Ройтерс.
 
До седмица ще е ясно ще се срещнат ли Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

"Лоша сделка не е вариант", каза Помпейо във встъпителните си думи на изслушване в комисията по външни работи в камарата на представителите на американския Конгрес. "Американският народ разчита на нас да свършим работата както трябва. Ако правилната сделка не е на масата, ние съответно ще си тръгнем".
 
Помпейо посочи, че американската кампания за оказване на натиск върху Пхенян заедно с партньори на САЩ дава резултат. "Отношението ни няма да се промени докато не видим заслужаващи доверие стъпки към завършено, достъпно за проверка и необратимо освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие", каза държавният секретар.
 
Помпейо: САЩ ще трябва да дадат гаранции по сигурността на Ким

В отговор на въпрос Помпейо увери, че САЩ нямат намерение да правят отстъпки на Пхенян на срещата на президента Доналд Тръмп с лидера на КНДР Ким Чен-ун, планирана за 12 юни в Сингапур.
 

Gulliver/Getty Images


По отношение на ядрената програма на Иран Помпейо каза, че правителството на президента Тръмп смята да работи с "колкото може повече партньори, приятели и съюзници", за да спре всички ядрени и неядрени заплахи, идващи от Техеран.
 
САЩ таят надежда Северна Корея да им стане близък партньор

По отношение на Русия Майк Помпейо изтъкна, че Вашингтон няма да търпи руска намеса в междинните избори за Конгрес тази година, предаде АП. Държавният секретар уточни, че правителството на президента Тръмп ще "предприеме всички подходящи контрамерки", за да се бори с "непреставащите усилия" на Русия да се намесва във вота през ноември.
 
Помпейо призна, че засега САЩ не са в състояние да приложат "ефикасно възпиране", което да спре тези руски усилия.
БТА