/ БГНЕС
САЩ искат Северна Корея да им бъде "близък партньор", а не враг, каза американският държавен секретар Майк Помпейо и отбеляза, че Америка често е успявала да изгради добри приятелски отношения с бившите си противници, предаде Асошиейтед прес.

Помпейо заяви, че е говорил със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за тази си надежда по време на посещението си в Пхенян по-рано през седмицата, при което уточни последните подробности по планираната за 12 юни среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп и постигна освобождаването на трима американци, лишени от свобода в Северна Корея.

Има ли шанс да се премахнат ядрените оръжия от Корейския полуостров?

Помпейо каза, че е водил "топли", "конструктивни" и "добри" разговори с Ким и е дал да се разбере, че ако Северна Корея се откаже завинаги от ядрените си оръжия и го направи така, че това да подлежи на проверки, САЩ са готови да й помогнат да укрепи икономиката си и да повиши жизнените си стандарти до нивото на тези в Южна Корея.

Майк Помпео
БГНЕС

Тръмп благодари на Сингапур, че приема да е домакин на срещата му с Ким

"Проведохме добри разговори за историите на нашите две държави, за предизвикателствата, които сме имали помежду си", заяви Помпейо на пресконференция с южнокорейската външна министърка Кан Кьон-уа, която бе на посещение във Вашингтон.

"Разговаряхме за факта, че Америка често в историята е имала противници, с които сега сме близки партньори, и за нашата надежда, че можем да постигнем същото по отношение на Северна Корея", каза той.


САЩ ще помогнат на Северна Корея, ако тя бързо се освободи от ядрените си оръжия
 
Помпейо не уточни за кои други противници става дума, но и той, и други американски политици често са отбелязвали, че САЩ са изиграли голяма роля за възстановяването на Япония и европейските страни от Оста след Втората световна война. С американска помощ тези държави се възстановиха от разрушенията на конфликта.

Майк Помпео
БГНЕС


Ким е готов да представи план за денуклеаризация на Корейския полуостров

"Ако Северна Корея предприеме смели действия за бърза денуклеаризация, САЩ са готови да работят с нея за постигане на просперитет, сравним с този на нашите южнокорейски приятели", каза Помпейо.
БТА