/ Guliver/Getty Images
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е готов да представи план, който ще допринесе за денуклеаризацията. Това заяви новият американски държавен секретар Майк Помпейо в интервю за телевизия Ей Би Си нюз, предаде АФП.
 
Северна Корея закрива ядрения си полигон през май

Помпейо каза, че е научил това от "хубав разговор", който е имал с Ким по време на неотдавнашната си тайна визита в Пхенян. Телевизията показа извадки от интервюто с Помпейо, което ще бъде излъчено днес.
 
Съветниците на президента Тръмп разглеждат обещанията на Пхенян като „капан“

Американският президент Доналд Тръмп разговаря вчера по телефона с южнокорейския си колега Мун Дже-ин, съобщи президентството в Сеул, цитирано от Ройтерс. Тръмп оцени като добри новини за света, че двамата корейски лидери са заявили като цел пълната денуклеаризация на полуострова на срещата си на върха в петък.
 
Подготовката за среща на върха САЩ-Северна Корея "върви много добре"

Двамата са обсъдили две или три възможни места, където да се проведат преговорите между Тръмп и Ким, които американският държавен глава каза по-рано, че ще се състоят до три-четири седмици. Те ще бъдат или в Монголия, или в Сингапур по данни на телевизия Си Би Ес, която се позова на двама осведомени източници от американската администрация, предаде ТАСС.
 

Guliver/Getty Images


Междувременно министрите на отбраната на САЩ Джеймс Матис и на Южна Корея Сон Йон-моо са обсъдили в телефонен разговор усилията за подобряване на връзките със Северна Корея и постигането на пълна денуклеаризация на Корейския полуостров, предаде ДПА. Двамата министри са разговаряли вчера след петъчната среща на върха между Северна и Южна Корея.
 
Двете Кореи слагат край на войната тази година

Те са заявили ангажимента си за намиране на дипломатическо решение, чрез което да се постигне пълна, достоверна и необратима денуклеаризация на Пхенян, се посочва в изявление на Пентагона.
БТА