Ким Чен-ун изрази увереност, че преговорите с Мун Дже-ин ще доведат до добър резултат
Лидерите на двете Кореи приключиха първия кръг от преговорите си в граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекараха на масата за преговори час и половина. Двамата ще се срещнат отново по-късно днес, след като обядват поотделно.
 

Guliver/Getty Images


Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, заяви южнокорейският президент Мун Дже-ин в началото на преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде ДПА. И двамата изразиха надежда, че преговорите ще имат положителен резултат.
 
Мун Дже-ин окачестви решението на Ким Чен-ун да пресече демаркационната линия между двете държави като "смело" и "символ на мира" и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат "смели решения".
 

Guliver/Getty Images

 
Историческо: Ким Чен-Ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Двамата лидери започнаха преговорите в южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона, седнали един срещу друг на овална маса в Дома на мира.
 
"Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира", отбеляза южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.
 

Guliver/Getty Images


Мун Дже-ин изтъкна също, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи.

Ким Чен-ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

От своя страна севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази увереност, че преговорите му с президента на Южна Корея Мун Дже-ин ще доведат до "добри и значими резултати", съобщи ТАСС.
 
"Ние пристигнахме тук с надеждата да открием нова страница в историята на двете Кореи", заяви Ким преди началото на преговорите в Дома на мира, намиращ се в южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона.
 

Guliver/Getty Images

 
Сестрата на Ким Чен-ун с историческа визита в Южна Корея (СНИМКИ)

"Уверен съм, че ще можем да проведем конструктивни преговори с президента Мун Дже-ин, които ще доведат до много добри и значими резултати", изтъкна той. Ким Чен-ун заяви също, че не иска "повторение на миналото" и е решен да изпълни всички задължения, които ще поеме севернокорейската страна. По думите му срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".
 

Guliver/Getty Images


На масата за преговори с лидерите на двете държави седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно - зам.-председателят на ЦК на Корейската трудова партия. До Мун Дже-ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба.

Северна Корея потъна в мълчание за бъдещата среща на Тръмп и Ким Чен-ун
 

Guliver/Getty Images


По-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие поканата на президента на Южна Корея Мун Дже-ин да посети Сеул по всяко време, заяви говорителят на Мун, Юн Йон-чан, цитиран от ТАСС. По време на прегледа на почетния караул президентът Мун отбеляза, че това не е пълният му състав и, ако Ким Чен-ун посети Синия дом (президентската резиденция в Сеул), ще може да види пълната церемония по прегледа на караула, посочи говорителят.
 
В отговор Ким посочи, че ако бъде поканен в Синия дом, с радост би го посетил, след което южнокорейският президент отправи съответната покана, която беше приета, добави говорителят.
 

БГНЕС

БТА