/ Guliver/Getty Images
Ден след историческата среща между лидерите на двете Кореи, севернокорейски държавни медии съобщиха, че целта на Пхенян е пълна денуклеаризация, предаде ДПА, цитирайки агенция Йонхап. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна вчера с южнокорейския президент Мун Дже-ин.
 
Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)

Северна Корея и южната й съседка потвърждават, че общата им цел е напълно безядрен Корейски полуостров, съобщава Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА), цитирана от Йонхап. Двете страни са обещали да изпълнят своите ангажименти, действайки с разбирането, че мерките, взети от двете Кореи са много важни за премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров, подчертава КЦТА.
 

Guliver/Getty Images


Вчера Ким изрази готовност да премахне ядрената програма на Пхенян, но севернокорейските медии не съобщиха за това обещание снощи. "Няма причина да се бием едни с други - ние сме един народ", заяви вчера Ким в граничното село Панминчжон.
 
Двете Кореи слагат край на войната тази година
 

Guliver/Getty Images


В друга статия на КЦТА се съобщава, че Сеул и Пхенян са направили нова важна стъпка, опитвайки се да намерят нови пътища за просперитет и евентуално обединение, съобщава Йонхап. Корейските лидери публикуваха след срещата общо изявление, наречено "Декларацията от Панминчжон". Те съобщиха за планове да продължат усилията за помирение и постигане на прогрес.

Ким Чен-Ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Guliver/Getty Images


Ким и Мун решиха вчера да продължат диалога със САЩ и Китай, целящ да се обяви край на войната и да се установи постоянен мир, се казва още в общото изявление. Технически те все още са в състояние на война, защото през 1953 г. Корейската война приключи с примирие, а не с мирен договор.
 
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства историческата среща на върха между лидерите на двете Кореи.
 
Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?
 

Guliver/Getty Images


Бъдещите срещи може да бъдат в тристранен или четиристранен формат, с участието на САЩ и евентуално на Китай, казаха Ким и Мун в общото изявление. Очаква се срещата на върха да зададе тона за очакваната среща между севернокорейския лидер и президента на САЩ Доналд Тръмп. Планирано е тя да се състои в края на следващия месец или в началото на юни, припомня ДПА.
БТА