/ Thinkstock/Getty Images
Американският държавен департамент каза, че САЩ разполагат с информация, че Русия планира да разиграе изфабрикувани атаки от украинската армия или разузнаване като претекст за нахлуване в Украйна, и добави, че подобен възможен вариант включва и заснемане на пропаганден видеоклип, предаде Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза пред журналисти, че САЩ публикуват тази информация на разузнаването, за да разкрият степента на дестабилизиращите действия на Русия срещу Украйна и да разубедят Москва да продължава, по думите на говорителя, с тази опасна кампания.

Антъни Блинкън призова за незабавно изтегляне на руските войски от украинската граница


САЩ разполагат с доказателства, че Москва планира да заснеме изфабрикувана украинска атака срещу Русия, която да използва като претекст за нахлуване в Украйна, каза пак говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от Франс прес.

"Смятаме, че Русия може да създаде много пропаганден видеоклип с много кървави сцени, който да показва трупове и актьори, играещи ролята на хора, оплакващи убитите си близки, както и изображения на населени места, разрушени от украинска или западна военна техника", каза на пресконференция Кърби.

Посланикът на Русия у нас: Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че руският план включва използване на фалшив видеозапис, показващ изфабрикувана атака от страна на украинската армия срещу руска територия, или срещу рускоговорещите сепаратистки райони в Източна Украйна. "Не знаем с категорична увереност дали това ще е пътят, по който те (руснаците) ще поемат, но знаем, че такава възможност се обмисля, включително с актьори, които да изиграят хора, оплакващи убитите си близки в сцена, която те (руснаците) сами ще заснемат", каза по-рано в отговор на журналистически въпрос заместник-съветникът по националната сигурност на САЩ Джонатан Файнър.

"Това ще включва и показване на трупове, които да бъдат представени за тела на предполагаеми убити при подобен инцидент", каза Файнър пред телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Напрежението между Русия и Запада заради Украйна расте с всяка минута (ОБЗОР)

Русия, на свой ред, обвини САЩ в разпалване на напрежението и игнориране на призивите на Москва за намаляване на конфронтацията около Украйна само ден след като Вашингтон обяви, че ще изпрати още близо 3000 свои войници в Полша и Румъния.

Москва отхвърля каквито и да било войнствени намерения, но е струпала десетки хиляди войници на границата си с Украйна.
БТА