/ iStock/Getty Images
Близо 2000 американски войници ще бъдат изпратени в близко време в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на САЩ, които в момента са разположени в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния, каза на пресконференция днес говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от световните агенции.

"Допълнително ще предислоцираме близо 2000 американски войници от САЩ в Европа в близките няколко дни", каза говорителят.

CNN: Байдън е одобрил изпращането на американски военни в Европа

Американският президент Джо Байдън одобри изпращането на около 2000 американски войници в Полша и Германия, както и предислоцирането на близо 1000 военнослужещи на САЩ от Германия в Румъния в израз на готовността на САЩ да защитят съюзниците си от НАТО на фона на кризата около Украйна, каза Кърби.

Източник, запознат с детайлите на операцията, каза, че 1700 войници от базата "Форт Браг" в Северна Каролина ще бъдат изпратени в Полша, а 300 военнослужещи от същата база - в Германия. От Германия в Румъния ще бъдат прехвърлени близо 1000 американски войници.

"Тези сили няма да бъдат разположени за постоянно", каза Кърби, подчертавайки, че целта е да бъдат успокоени съюзниците на САЩ в момент на засилено напрежение заради струпването на руски войски по границата с Украйна.

"Тези сили няма да воюват в Украйна", подчерта говорителят. Разполагането на тези войски е ясен сигнал към света, че САЩ са готови да уверят съюзниците си от НАТО, че ще ги защитят срещу всяка агресия, каза Кърби.
БТА