/ iStock/Getty Images
Президентът на САЩ Джо Байдън официално е одобрил изпращането на допълнителни войски в източна Европа, съобщи CNN.

Очаква се по-късно през деня информацията да бъде съобщена и от Пентагона. Изпращането на военните е демонстрация в подкрепа на съюзниците от НАТО, които се чувстват застрашени от военни действия на Русия до Украйна, заявиха официални лица пред медията. 

CNN: САЩ обсъждат изпращане на допълнителни военни в България и Румъния


Според тях около 2000 военнослужещи на САЩ ще бъдат изпратени в Полша и още няколко хиляди в югоизточните страни на НАТО, сред които и Румъния. Преди дни бе съобщено, че щатите са привели 8500 войници в състояние на повишена готовност в случай, че Силите за бързо реагиране на НАТО се нуждаят от спешна помощ.

BBC съобщи, че 2000 американски военни ще отпътуват към Полша и Германия от най-голямата база на щатската армия във Форт Браг, Северна Каролина. 1000 човека ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния. Москва отрича да готви инвазия в Украйна, но е струпала около 100 000 души по границата, отбелязва изданието.


Петков за Украйна: Отбранителната ни стратегия ще е изградена изцяло на база на Българската армия

От своя страна "Уолстрийт Джърнал" съобщава, че САЩ ще преместят около 1000 военнослужещи от Германия в Румъния като част от укрепването на източния фланг на НАТО. Според вестника Пентагонът е наредил да се приведат в състояние на повишена готовност още няколко хиляди военнослужещи за евентуално разполагане в Европа.

И трите издания не споменават нищо конкретно за американски военни в България.