Джо Байдън
Джо Байдън / БГНЕС
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън одобри във вторник две мащабни сделки за продажба на оръжие на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства (ОАЕ), за да им помогне да се защитят от Иран, предаде Асошиейтед прес. 

Продажбите са на стойност над 5 млрд. долара за противоракетна отбрана и други свързани с нея дейности и стават факт след посещението на президента Байдън в Близкия изток миналия месец.

През последните месеци Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства бяха засегнати от ракетни нападения от подкрепяното от Иран бунтовническо движение хуси в Йемен, припомня АП.

Вълна от критики към Байдън заради поздрава му със саудитския принц

Новите продажби включват 3 млрд. долара за ракети "Пейтриът" за Саудитска Арабия, предназначени специално за защита от ракетни атаки от страна на хусите, и 2,2 млрд. долара за височинна противоракетна отбрана за ОАЕ.

Въпреки че става дума за отбранителни оръжия, те могат да бъдат поставени под въпрос от американските законодатели, които миналата година подкрепиха решението на Байдън да изключи Саудитска Арабия и ОАЕ от големи покупки на нападателни американски оръжия заради участието им във войната в Йемен, отбелязва АП. 

Байдън стана първият президент на САЩ, летял между Израел и Саудитска Арабия

В началото на управлението си Байдън обеща да прекрати или намали продажбите на оръжие както на Саудитска Арабия, така и на ОАЕ заради действията им в Йемен, припомня агенцията.
БТА