Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Според Вашингтон Техеран разполага с достатъчно финансов ресурс, за да се справи със заразата
САЩ възнамеряват да блокират предоставянето на кредит от МВФ за Иран на стойност 5 милиарда долара за борба с коронавируса, съобщи „Wall Street Journal“, позовавайки се на информация от администрацията на президента.

Според Вашингтон, Иран разполага с достатъчно средства за борба с разпространението на вируса. Ако Международният валутен фонд (МВФ) финансира Техеран, той ще използва парите не за борба с коронавируса, а за да помогне на икономиката, пострадала от американските санкции или ще пренасочи средствата за финансиране към свои съюзници в Близкия изток.

Китай сведе глава в памет на жертвите на коронавируса (ВИДЕО/СНИМКИ)

Както подчертава изданието, САЩ са най-големият акционер на МВФ, което до голяма степен е определящо дали поисканите от някоя държава пари ще бъдат отпуснати. В същото време някои от останалите членове на организацията може да не споделят позицията на Вашингтон и да гласуват в полза на друго решение.

Според САЩ, Иран разполага с милиарди долари във Фонда за национално развитие, който се формира от приходите от продажбата на нефт и газ. Специалният представител на САЩ за Иран Байран Хук смята, че Техеран просто трябва да пренасочи за борба с коронавируса средствата, които изразходва за различни военни операции.

Тръмп предупреди Иран да не атакува американски военни в Ирак

На 12 март министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф съобщи, че Иран ще поиска от МВФ помощ в размер на 5 милиарда долара за борба срещу разпространението на коронавируса в страната.

Според последните данни, в Иран броят на заразените надхвърля 62 000, а смъртните случаи вече са 3 872.
 
БГНЕС