САЩ и НАТО се подготвят военно за по-дългосрочни остри разногласия с Русия
САЩ и НАТО се подготвят военно за по-дългосрочни остри разногласия с Русия / снимка: БГНЕС, архив

Съединените щати и техните съюзници от НАТО се подготвят във военен план, изхождайки от перспективата, че острите им разногласия с Русия ще продължат и след като президентът Владимир Путин вече няма да бъде на власт, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че руската намеса в Украйна е изправила източноевропейски членове на алианса на тръни и е предизвикала поредица военни ходове от страна на НАТО, включително чувствителното увеличаване на броя на ученията и създаването на сили за бързо реагиране.

Великобритания предприема действия в отговор на заплахата от Русия

Вашингтон се е надява, че Москва ще възприеме отново далновиден курс, каза Картър в самолета на път за едноседмична обиколка в Европа, и отбеляза области на дипломатическо сътрудничество, включително преговорите за иранската ядрена програма. В същото време шефът на Пентагона посочи, че сегашните военни мерки, които предприема НАТО, замислени отчасти за възпиране на евентуална руска агресия, отразяват подготовка за по-дълготрайно напрежение.

"Адаптациите, за които говоря, са конкретно в очакване, че Русия може да не се промени при Владимир Путин и дори след това", заяви Картър преди самолетът му да се приземи в Берлин - първи етап от неговата обиколка. Попитан дали според него Путин може да смени курса, той отговори: "Надявам се, но не мога да бъда сигурен."

Съгласно руската конституция президентът има право да се кандидатира през 2018 г. за още един пореден 6-годишен мандат на поста. Това означава, че Путин може да остане на власт до 2024 г.

Обиколката на Картър в Европа ще илюстрира нагледно много от въпросните "адаптации" на НАТО, за които той спомена.

Путин: Русия ще е принудена да насочи оръжията срещу тези, които я заплашват

Днес министърът на отбраната на САЩ ще наблюдава на живо в Германия част от новосъздадените сили за бързо реагиране. В Естония той ще се качи на борда на американски военен кораб и е възможно да даде повече подробности за плана на Съединените щати да разположат в тази и други източноевропейски държави, включително България, тежки оръжия.

Всички тези ходове на НАТО бяха осъдени от Русия, която заплаши да укрепи въоръжените си сили и да добави тази година към ядрения си арсенал повече от 40 междуконтинентални балистични ракети.

Картър разкритикува безотговорните според него изявления на Путин за ядрените оръжия. Според мен поведението на руския президент е неподходящо, коментира американският министър на отбраната.

Изявленията на Съединените щати и Русия може и да навяват спомени за Студената война, отбелязва Ройтерс. Представители на Пентагона, които пътуват с Картър, обаче увериха, че САЩ ще призоват съюзниците от НАТО да се откажат от реториката и тактиката от този период на остро противопоставяне между Запада и Съветския съюз.

Министрите на отбраната на страните от алианса ще имат среща в Брюксел в сряда и четвъртък.

Източник: БТА