Путин: Русия ще е принудена да насочи оръжията срещу тези, които я заплашват
Путин: Русия ще е принудена да насочи оръжията срещу тези, които я заплашват / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин не вижда към момента реална заплаха в изявленията на Запада за възможно разполагане в Европа на оръжия. Според него по-голямата заплаха е противоракетната отбрана. Той заяви това след среща днес с финландския си колега Сами Нинистьо, предаде ТАСС.

"Няма да нагнетявам никакво напрежение; разбира се ще анализираме всичко, но засега не виждам нищо, което би ни заставило да се занимаваме (с ответни мерки)", каза той. Според него всичко това са по-скоро политически знаци към Русия и Европейския съюз. "Повече ни притеснява разполагането на система за ПРО", добави той.

Путин отбеляза също, че смята за обосновани ответните действия на Москва. По думите му "ако някой заплашва територията на Русия, тя трябва да насочи оръжията си срещу тези страни, от които идва заплахата. НАТО се приближава към нашите граници, а не ние", поясни той.

Руският президент отбеляза, че Русия не е никаква заплаха за Финландия. "Най-добрата гаранция за сигурността на Финландия е неутралният й статут", заяви той.

По думите на Путин на срещата двамата държавни глави са обърнали внимание на необходимостта от строго изпълнение от страните в украинския конфликт на Минските споразумения, известни като "Минск-2".

Той подчерта, че важна роля за това играе специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в която работят представители на Русия и Финландия.

Нинистьо заяви, че с руския му колега са единни в позицията, че е необходимо да се спазват Минските споразумения за Украйна.

По думите му Русия и Финландия участват активно в работата на ОССЕ и тази работа ще продължи.

"Сега всички трябва да положат максимални усилия, за да се установи мир в Украйна и да бъдат премахнати моментите на напрежение, които съществуват в отношенията между Русия и Запада", смята Нинистьо.

Путин заяви също, че ЕС и САЩ не оказват достатъчен натиск на властите в Киев за изпълнение на споразуменията от Минск, като по думите му изпълнението на много от точките му е в компетенциите на Киев, а не на Донбас.

Той припомни основните положения в Минските споразумения, в това число промяната на конституцията на Украйна, свалянето на блокадата на Донбас и приемането на закон за местното самоуправление. Путин направи тези коментари в отговор на въпрос на финландска журналистка за това, че Москва не оказва влияние на Донбас по въпроса за прилагане на Минск-2.

"Позволете ми да се изразя на хокеен език, да Ви върна шайбата и да Ви попитам - защо нашите колеги в Евросъюза и САЩ не оказват нужния натиск на властите в Киев за решаване на всички споменати от мен въпроси", каза руският президент.

Путин заяви също, че споразуменията от Минск нямат алтернатива и че те трябва да се изпълняват въпреки всичко. Той обърна внимание, че във всички точки на "Минск-2" е записано, че изпълнението им трябва да се съгласува от Киев с представителите на Донбас. "Трябва да се седне на масата с представителите на тези територии и да се преговаря. Друг път няма", смята руският президент.

Той засегна и темата за руския кредит за Украйна. По думите му Русия се интересува от връщането му, а не от това как Украйна го е използвала.

Междувременно по-рано НАТО заяви, че не смята разполагането на военна техника на алианса в Източна Европа за нарушаване на задълженията към Русия. Това каза говорителката на организацията Оана Лунджеску, цитирана от ТАСС.

"Русия твърди, че с разполагането на свои военни средства в Източна Европа НАТО нарушава задълженията си, но това не е така", каза Лунджеску.

По думите й засилването на отбранителните възможности на алианса в отговор на действията на Русия в Украйна не противоречи на Основополагащия акт НАТО-Русия. Руското външно министерство заяви вчера, че подобни планове нарушават договореностите между Русия и НАТО.

Източник: БТА