Великобритания предприема действия в отговор на заплахата от Русия
Великобритания предприема действия в отговор на заплахата от Русия / Thinkstock/Getty Images

Великобритания ще засили и удължи участието на своите военни и изтребители в силите за бързо реагиране на НАТО, в които ще изпрати 1000 военни догодина, 3000 през 2017 г. и още по 1000 всяка година до 2021 г. Това заяви пред Би Би Си министърът на отбраната Майкъл Фалън.

Той каза, че руският президент Владимир Путин укрепва конвенционалната мощ и модернизира ядрените оръжия на Русия.

"Това е дрънкане на оръжия и затова ние трябва да продължим да укрепваме НАТО и да й вдъхнем по-голяма увереност с тези интензивни маневри. Правим каквото трябва, но е много важно да изпратим на Путин посланието, че изпълняваме решително ангажимента си към колективната отбрана на НАТО", каза Фалън пред Би Би Си.

Путин: Русия ще е принудена да насочи оръжията срещу тези, които я заплашват

Той подчерта, че британският бюджет за отбрана, възлизащ на 34 милиарда лири за тази година, е петият по големина в света. Майкъл Фалън изтъкна и участието на Великобритания в борбата срещу джихадистите от Ислямска държава в Сирия и Ирак, в обучението на военни в Афганистан и Украйна.

"Никоя европейска държава не играе толкова силна глобална роля. Разширяването на нашите международни отбранителни усилия се налага, защото светът става все по-мрачен", каза британският министър на отбраната пред Би Би Си.

Източник: БТА