/ БГНЕС
По време на първата им лична среща президентите Никола Саркози и Владимир Путин не могли „да си поделят” последното останало шоколадче, спомня си бившият френски президент в мемоарите „Време на бури” (Le Temps des Tempêtes), появила се в петък по рафтовете.

За първи път Саркози и Путин се срещнаха в немския град Хайлигендам, където се провеждала поредната сеща на G8. Домакините гощавали гостите с шоколад. Саркози отбеляза, че лакомството харесало и на него, и на Путин. В един момент в чинийката остана едно парче, към които бяха готови да се протегнат две ръце – на Саркози и Путин.

Бившият френски президент Никола Саркози отива на съд за корупция

„Заформи се забавна ситуация,…всички наблюдаваха за маневрата. Нито аз, нито Путин обелвахме дума. Ние вторачено се гледахме, питайки се кой ли ще се полакоми. А след това изведнъж избухнахме в смях, решавайки, че в случая не може да има победители. Накрая оставихме намира парчето шоколад и отдръпнахме чинията”, казва се в книгата. Саркози си спомня, че Путин „много се смял” по този повод.

„С него е леко да се говори. Той слуша внимателно, много е вежлив, достъпен, приятен, склонен е към усмивки и смях. Той е верен на приятелите си и на убежденията си, но може да се промени позицията, ако го убедят”, пише Саркози.

Той отбеляза, че не е лесно да се завоюва доверието на Путина. Ако се получи, той става друг човек, който държи на думата си, но не понася лицемерието. „С други думи, не може да бъдеш с него любезен по време на срещата на четири очи, а след това да го критикуваш в негово отсъствие”, подчерта той.

В същото време, според Саркози, руският президент разбира, че събеседникът има „червени линии”, които не била да се преминават. „Той се пази от думи, които случайно излитат, и от обещания, които не се изпълняват. Само постъпките имат значение и той никога не ги забравя, както добрите, така и лошите, особено когато смята, че са то предали”, пише бившият френски президент.
БГНЕС