Сара Пейлин
Сара Пейлин / снимка: БГНЕС

Сара Пейлин е родена на 11 февруари 1964 г. в Сендпойнт, Айдахо, в семейството на Чарлс и Сара Хейт. Родословието ѝ съдържа немска, ирландска и английска кръв. Още когато е много малка семейството се преселва в щата Аляска. Записва да учи в "Wasilla High School" в град Васила, Аляска. Спортува активно, като става лидер на "Fellowship of Christian Athletes", а по-късно и капитан на баскетболния тим. Става шампион по баскетбол на Аляска за учащи, през 1982 година. През 1984 година Сара печели конкурс за красота и става „Miss Wasilla“, като малко по-късно става втора на конкурса „Miss Alaska“.

Записва в „Hawaii Pacific College“ през 1982 година, където изучава Бизнес администрация, но остава само за един семестър. През 1983 година се прехвърля в „North Idaho College“, където продължава да изучава същата специалност. Завършва журналистика в Университета на Айдахо. Работи като спортен репортер в телевизия в Анкоридж, дори помага на съпруга си Тод Пейлин, който се занимава с промишлен риболов.

Сара Пейлин е американски политик от Републиканската партия, губернатор на щата Аляска от 2006 г. Издигната е като кандидат за вицепрезидент на САЩ в тандем с кандидата на Републиканската партия за президент Джон Маккейн.