Санторъм спечели вота в Мисисипи и Алабама, Ромни – в Американска Самоа
Санторъм спечели вота в Мисисипи и Алабама, Ромни – в Американска Самоа / снимка: Reuters

Рик Санторъм печели първичните избори на републиканците в щатите Алабама и Мисисипи за определяне на партийния кандидат за президент, а Мит Ромни - в Американска Самоа.

При преброени 29 процента от бюлетините Санторъм води в Алабама с 35 процента, следван от Нют Гингрич с 30 процента и Мит Ромни с 28 процента.

При преброени 96 процента от бюлетините Санторъм води с 33 процента в Мисисипи, следван от Нют Гингрич с 31 процента и Мит Ромни с 30 процента.

С тези победи в два южни щата консервативният бивш сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм нанася сериозно поражение на по-умерения бивш губернатор на Масачузетс Мит Ромни, който се надяваше да укрепи статута си на фаворит в надпреварата до момента като докаже, че може да привлече гласове и от по-консервативните слоеве на републиканците.

Мит Ромни пък спечели вота в Американска Самоа, предаде Асошиейтед прес. С това той спечели гласовете на още девет делегати на националния конгрес на партията, на която ще бъде определен кандидатът на републиканците за президентския пост. Американска Самоа се намира на 3700 км южно от Хавай. В края на миналата седмица Ромни спечели в още две американски територии в Тихия океан - Гуам и Северните Мариански острови. Жителите на Американска Самоа, Гуам и Северните Мариански острови са граждани на САЩ, но нямат право да гласуват в президентските избори.

Санторъм спечели вота в Мисисипи и Алабама Ромни  в Американска Самоа
netinfo