Педро Санчес обяви, че е готов да даде пример на испанците, като се ваксинира публично срещу COVID-19
Педро Санчес обяви, че е готов да даде пример на испанците, като се ваксинира публично срещу COVID-19 / Gulliver/Getty Images
Срещата на върха на НАТО тази седмица трябва да покаже единството на западните съюзници в защитата на демократичните ценности при увеличаване на отбранителния потенциал на блока. Това заяви испанският премиер Педро Санчес в разпространено днес интервю за Асошиейтед прес.

Ден преди началото на форума в Мадрид, който започва днес, той потвърди, че съюзът няма да търпи териториална агресия срещу свои членове и е готов "да брани всеки сантиметър съюзническа територия". По думите му руският президент Владимир Путин не само е нападнал Украйна, а "иска да дестабилизира, да отслаби сигурността и благоденствието в Европа".

Санчес обобщи, че главната цел на срещата на върха на НАТО е да отправи послание за единство в отстояването на "демокрацията, сигурността и международния ред, основан на правила, които за съжаление Путин и Руската федерация взривиха на парчета с нашествието в Украйна". Пред АП той изрази увереност, че приемането на Финландия и Швеция в алианса ще стане възможно, рано или късно.
БТА