Саади Кадафи предупреждава за назряващо народно въстание в Либия
Саади Кадафи предупреждава за назряващо народно въстание в Либия / снимка: Reuters

В Либия всеки момент ще избухне въстание, заяви синът на Муамар Кадафи - Саади, предаде Ройтерс.

Саади Кадафи, който избяга през границата в Нигер, когато силите на Преходния национален съвет превзеха Триполи през август, за първи път говори публично от месеци.

Той заяви по телефона за телевизия "Ал Арабия", че е готов да се върне всеки момент и поддържа редовен контакт с народа на Либия, който бил недоволен от властите, управляващи след свалянето и убийството на баща му. "Това недоволство съществува наистина и аз следя как нараства с всеки ден", каза той.

"Преди всичко, въстанието няма да бъде ограничено само в някои райони. Ще има въстание на юг, на изток, в центъра и на запад. Всички райони на Либия ще бъдат обхванати от това ново народно въстание. ПНС не е легитимен орган, той не контролира милициите. Либийският народ трябва да се вдигне срещу тези милиции и влошаващата се ситуация. Призоваваме всички да са готови за предстоящото въстание", каза Саади, цитиран от БТА.

В същото време Либийският Преходен национален съвет (ПНС) настоя Нигер да му предаде Саади Кадафи - син на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи АФП. „ПНС настоява правителството в Нигер незабавно да предаде Саади и другите бегълци на либийските власти”, заяви в комюнике новият говорител на Съвета Мохамед Наср ал Харизи.

Говорителят на ПНС отрече Съветът да поддържа каквито и да било контакти със Саади и предупреди, че бившите въстаници „още не са оставили оръжията и са готови да посрещнат със сила всеки непредпазлив опит”. След изявленията на Саади Кадафи нигерският външен министър Мохамед Базум се обади на своя либийски колега Ашур Бин Хаял, за да поднесе „съжаления и извинения на правителството и народа на Либия”, съобщи либийската официална агенция ЛАНА.

Ашур Бин Хаял уведоми нигерския министър за „недоволството” на либийските власти, които „твърдо осъждат (…) враждебните изявления на Саади, син на тиранина Кадафи”, и добави, че подобни изказвания „заплашват отношенията между двете страни”. Той прикани нигерското правителство да вземе „твърди мерки” срещу сина на Муамар Кадафи, включително да го екстрадира в Либия, „за да бъде съден за извършените престъпления срещу либийския народ”.

Няколко десетки демонстранти се събраха днес пред посолството на Нигер в Триполи и покриха стените с графити, в които се настоява Саади Кадафи да бъде екстрадиран, посочва АФП.

Нигер засега няма да екстрадира Саади Кадафи, сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, въпреки че е нарушил условията по убежището си с неподходящо изказване по арабска телевизия, заяви нигерското правителство, цитирано от АФП. „Позицията ни остава същата - ще предадем Саади Кадафи на правителство с независима и безпристрастна съдебна система. Позицията ни е проста - не можем да предадем някого на страна, където рискува да бъде убит и не може да получи достоен процес”, заяви говорителят на нигерското правителство Мару Амаду.