/ БГНЕС
Италия се сбогува с бившия президент Джорджо Наполитано, починал в петък. Властите организираха държавно погребение, но церемонията беше само светска и се проведе в сградата на парламента, предадоха световните агенции. За първи път в Италия не се организира религиозна траурна церемония за бивш държавен глава, отбелязва Ройтерс.

Наполитано почина на 98-годишна възраст. Той беше първият бивш комунист, избран на президентския пост в Италия. Наполитано беше и първият преизбран на поста италиански президент. Той заемаше длъжността от 2006 до 2015 г.

погребение Джорджо Наполитано
БГНЕС

По време на церемонията Джулио Наполитано - единият от двамата синове на бившия президент, припомни, че в продължение на 50 години баща му е бил отдаден на политиката и тя е била неделима част от ежедневието на семейство Наполитано.

"Това не му попречи да бъде много любящ съпруг и баща", допълни Джулио Наполитано. Той добави, че през годините като депутат, сенатор и президент Джорджо Наполитано е показал, че политиката може да бъде благородна и е засвидетелствал привързаност към институциите, предаде АНСА.

погребение Джорджо Наполитано
БГНЕС

На погребалната церемония присъстваха италианската министър-председателка Джорджа Мелони и президентите на Франция и Германия, Еманюел Макрон и Франк-Валтер Щайнмайер, както и още осем италиански политици, заемали премиерския пост в Италия.

погребение Джорджо Наполитано
БГНЕС

Джани Лета, съветник на един от министър-председателите на Италия по времето на Наполитано - починалия през юни Силвио Берлускони - заяви по време на церемонията днес, че се надява двамата лидери да изгладят различията си на небето. През 2011 г. Наполитано принуди Берлускони да подаде оставка като премиер, за да бъде назначено експертно правителство, което да изведе Италия от дълговата криза.

Първоначално Берлускони се съгласи на този ход, но после обвини Наполитано, че се е съюзил с чужди лидери, в частност с тогавашната германска канцлерка Ангела Меркел, за да го свали от власт, припомнят Ройтерс и ДПА.

погребение Джорджо Наполитано
БГНЕС

Иво Тасев/БТА