Руските сили напредват към центъра на източния украински град Северодонецк, подложен на обстрел от седмици. Там по улиците се водят боеве и "ситуацията е много сложна и тежка", заяви губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай, цитиран от Франс прес.

Според него двама души са били ранени в понеделник, когато колата им е била подложена на обстрел. Те са на сигурно място. Трима медици са обявени за изчезнали, добави губернаторът.

Мощен взрив в центъра на Мелитопол

"Инфраструктурата на Северодонецк е унищожена, 60% от жилищния фонд не може да бъде възстановен", подчерта Гайдай. Той предупреди, че пътят между Северодонецк и съседният град Лисичанск е прекалено опасен за евакуацията на цивилни и за транспортиране на хуманитарна помощ.

Двата града са разположени на над 80 км източно от Краматорск, който стана административен център на украинската област Донбас, след като през 2014 г. подкрепяните от Москва сепаратисти завзеха източната част на въгледобивния регион.

Зеленски: 90% от жилищата в Северодонецк са частично или напълно разрушени

Северодонецк, град със 100 000 души население преди руската инвазия в Украйна, беше подложен на артилерийски обстрел от седмици от руската армия и проруските сепаратисти, които се бият на нейна страна. Загинаха десетки цивилни.

 
БТА