Руски медии за Плевнелиев: Българският Обама реши да изрита Русия за последно
Руски медии за Плевнелиев: Българският Обама реши да изрита Русия за последно / БГНЕС, архив

Интервюто, което държавният глава на България Росен Плевнелиев даде за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allegemeine Zeitung, публикувано в изданието от 22 декември, получи широк отзвук в руските медии заради отправените към Москва обвинения в опити за дестабилизация на Европейския съюз, съобщи „Фокус".

Плевнелиев: Москва иска да дестабилизира Европейския съюз

„Верният слуга на Брюксел: Плевнелиев размени приятелството с Русия, за да защити интересите на ЕС", е озаглавена статия на „Федеральное агентство новостей No.1" , в която четем, че „президентът на България Росен Плевнелиев обвини Русия във всички смъртни грехове". „Российская газета" сравнява българския държавен глава с американския му колега. „Очевидно президентите на САЩ и България не разбират, че песента им вече е изпята, а новите лидери, без съмнение, ще имат свои хитове", пишат в редакцията на вестник .

Плевнелиев: Русия не е враг, но е опонент

По повод интервюто на българския президент за германския вестник, „Rambler" коментира, че „самият Плевнелиев следващия месец ще има по-малко възможности да се бори с руската пропаганда", а по повод обвиненията му, че Москва се опитва да дестабилизира отвътре устоите на ЕС, агенцията е категорична, че „руското ръководство не вендъж показа, че вътрешните работи на Европа не го засягат и не им влияе по никакъв начин".

Плевнелиев разкритикува Москва в опит да разруши основите на ЕС

Плевнелиев предупреди, че гражданите на ЕС трябва да знаят „какво се случва" и накъде е насочена „руската пропаганда", но журналистите на вестник „Взгляд" деликатно напомнят, че новоизбраният български президент ген. Румен Радев подчерава, че членството на България в ЕС и НАТО не означава непременно създаването на врагове извън тези структури.

„Отиващият си президент на България отново видя признаци за опити на Москва да подкопае отвъртре ЕС", пише вестник „Ведомости", привеждайки и примери за предишни подобни изказвания на Плевнелиев.

„Българският Обама реши да изрита Русия за последно", злостно коментира медията „Ридус", допълвайки, че подобен „маниер" изглежда се е появил на мода сред държавните глави, които напускат постовете си.

Източник: Фокус