Плевнелиев разкритикува Москва в опит да разруши основите на ЕС
Плевнелиев разкритикува Москва в опит да разруши основите на ЕС / БГНЕС

Европейският съюз се нуждае спешно от смели политически решения. Това изтъкна българският президент Росен Плевнелиев в речта си на заседание на Европейския парламент в Страсбург на 8 юни.

"Европа не може да бъде остров на стабилност в океана на световната нестабилност днес. ЕС е изправен пред рекорден брой кризи", отбеляза президентът ни и бе аплодиран за думите си от евродепутатите в залата.

Росен Плевнелиев: Крим е Украйна и Украйна е Европа

"Въпроси като тероризма, миграцията, замразените конфликти, не могат да бъдат разрешени без справяне с техните корени - геополитическите трусове и тежките конфликти", каза още Плевнелиев и насочи речта си към обтегнатите отношения между ЕС и Русия.

Плевнелиев разкритикува Москва в опит да разруши основите на ЕС
netinfo

"Има много кризи. Една от тях е, че днес Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл ни се противопоставя и се опитва да дестабилизира ЕС, като внася недоверие в самата сърцевина на нашия проект. Опитва се да разруши и да събори основите на ЕС, които са единство, солидарност и върховенство на закона", заяви в залата държавният ни глава.

"Москва инициира обширна пропагандна операция в Европа, която изпраща послания на недоверие, а не на ценности. Целта е да се подкопае доверието на хората в ЕС. И това, което е по-голямата опасност - да подкопае доверието на европейците в интеграцията и в общата ни съдба", изтъкна още той.

По думите на Росен Плевнелиев "в момента сме в нова фаза на развитие, която аз наричам "студен мир"... виждаме конфронтация и методи от времето на Студената война: пропагандни войни, кибер атаки, хибридни и прокси войни".

Защо се правят, че не са чули речта на Плевнелиев?

Плевнелиев разкритикува Москва в опит да разруши основите на ЕС
netinfo

"Руският президент често говори за нов баланс в света със сфери на влияние на Великите сили, които трябва да бъдат уважавани. Да не би да сме се запътили към нова конференция в Ялта? Ако Западът допусне това да стане, то това ще бъде исторически срам. Трябва да покажем характер, трябва да се изправим и да защитим нашата визия и нашия проект за Европа", акцентира той.

"Наша обща цел е да защитим европейските ценности за мир, свобода, демокрация, човешки права, върховенството на закона и солидарността. Наша обща кауза е да продължим да пишем историята с нашия проект за Европа, обединена, просперираща и мирна", акцентира още в обръщението си Росен Плевнелиев.

"Нека продължим да пишем и да правим историята на силния ЕС със силни и проспериращи държави членки. Ако спрем да правим историята, някой друг ще я прави вместо нас. Тъй като някои искат да поставят под съмнение и да дестабилизират нашите основи, нека създадем нова, допълнителна доза доверие в нашия ЕС", завърши обръщението си към евродепутатите българският президент.