Руски летец: Неподготвените пилоти на боинга са изпаднали в ступор
Руски летец: Неподготвените пилоти на боинга са изпаднали в ступор / БГНЕС

Руският печат отразява разследването на самолетната катастрофа в град Казан, при която в неделя загинаха 50 души - всичките пътници и екипажът. Отломките, разхвърляни на площ от 23 000 квадратни метра, бяха събрани едва в сряда, посочва "Новие известия". Според разчетения запис от "черната кутия", регистрирала параметрите на полета, през последните 20 секунди боингът е пикирал почти вертикално, а летците дори не са се опитали да дръпнат щурвала. Пилотът или е изгубил съзнание, или е умрял, или е имало техническа повреда, заключава експерт на вестника.

Повреда или пилотска грешка - това са за момента основните версии за причините, цитира изданието Дмитрий Захаров, говорител на регионалното транспортно следствие. Данните от втората "черна кутия", записвала разговорите в кабината, са изпратени за разчитане в Москва, отбелязва печатът. Можело е самолетът да бъде спасен, но пилотите са изпаднали в ступор, защото не са били достатъчно обучени, заявява пожелал анонимност действащ руски летец - експерт на "Московский комсомолец", проучил предварителния доклад по случая на Междудържавния авиационен комитет.

"Комсомолская правда" предлага нова версия. Според източник, близък до следствието, пилотът се е опитал да приземи боинга с блокирало кормило за височина, уредите не са показвали нищо и екипажът не е имал възможност да спаси пътниците. Подобни проблеми е имало според него и по-рано, със съветските самолети. Засега са частично разпознати само 15 тела. В моргата на съдебно-медицинската експертиза са доставени 523 фрагмента от останките; изследвани са 101 от тях. За геномен анализ са взети проби от ДНК на 49 роднини на загиналите. Не са открити засега само близките на загинала британска поданичка - една от двете чужденки на борда наред с гражданка на Украйна, информира "Комсомолская правда". (БТА)