Русия успешно изпробва мобилната ракетна установка Искандер-М
Русия успешно изпробва мобилната ракетна установка Искандер-М / снимка: БГНЕС, архив

Русия извърши успешно пробно изстрелване на балистична ракета от мобилната ракетна установка "Искандер-М" като част от учения в Далечния изток, предадоха осведомителните агенции.

"Ракетата успешно порази набелязаната мишена на един от полигоните в басейна на река Амур, след като прелетя 300 км", съобщи в социалните мрежи министерството на отбраната в Москва. "При директното попадение бяха унищожени няколко обекта, включително симулация на команден пост на врага", се казва в съобщението.

Ракетната система "Искандер", която по номенклатурата на НАТО се нарича "SS-26 Stone", замества съветските ракети "Скъд". Установката съдържа две управляеми ракети с обхват до 500 км, които могат да пренасят конвенционална или ядрена бойна глава, съобщи Ройтерс.

ТАСС цитира говорителя на Източния военен окръг Александър Гордеев, според когото ракетата е била изстреляна от полигон на територията на Еврейската автономна област и е поразила целта на един от полигоните в Амурската област. След попаденията мотострелковите части, участващи в ученията в на този полигон, са пристъпили към нападение.

В маневрите в Източния военен окръг участват над 400 военнослужещи и 100 единици бойна техника от ракетното съединение в окръга.

Източник: БТА