Русия създаде комисия за борба с фалшифицирането на историята
Русия създаде комисия за борба с фалшифицирането на историята / снимка: БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев създаде комисия за борба с опитите за фалшифициране на руската история, предаде Асошиейтед прес. Отношенията на Москва с някои бивши съюзници от източния блок се влошиха заради продължаващите спорове за историческите факти от миналия век. Руските лидери са склонни да определят Съветския съюз като сила на доброто, която е разгромила нацистка Германия и е освободила Източна Европа. Според критиците това е в противоречие с възгледа за следвоенното съветско господство, разглеждано от много хора в региона като вражеска окупация.
   
По-рано този месец Медведев предупреди да не се поставя под съмнение първостепенната роля на СССР за изхода от Втората световна война, отнела живота на най-малко 27 милиона съветски граждани. Тази победа е източник на изключителна гордост за руснаците и заема централно място във вижданията на Москва за европейската история през 20 век, припомня АП.

Партията на премиера Владимир Путин се готви да криминализира омаловажаването на съветския принос във  Великата отечествена война, както я наричат руснаците. Законопроектът, който се очаква да бъде внесен в парламента, разглежда критикуването на ролята на СССР като равностойно на реабилитирането на нацизма и предвижда то да се наказва с до три години затвор, отбелязва агенцията.
   
Според наблюдатели Русия се стреми да предотврати всякакви опити за поставяне на знак за равенство между действията на съветския режим и престъпленията на нацистите.
   
"Трябваше да се направи нещо по въпроса, защото произволът и фалшификациите станаха нетърпими, като противоречат не само на науката, а и на здравия разум", каза председателят на руската Академия за военни науки Махмуд Гареев.
   
Новата 28-членна комисия ще се оглавява от ръководителя на президентската администрация Сергей Наришкин и в нея ще влизат правителствени служители.