Русия няма да разполага военни бази в чужбина
Русия няма да разполага военни бази в чужбина / БГНЕС
Русия няма намерение да разполага свои военни бази в чужбина и опроверга репортажа във вестник "Известия", в който се твърди, че руски стратегически бомбардировачи ще бъдат разположени в Куба в отговор на изграждането на американския противоракетен щит в Европа, предаде Ройтерс.

"Известия" цитира "високопоставен източник", според който Москва може да разположи стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95, които могат да пренасят ядрени оръжия, на територията на Куба. Според репортажа този ход би представлявал отговор на разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Източна Европа, което според Русия нарушава нейната сигурност. "Русия, водена от своята миролюбива политика, няма да разполага свои бази на територията на други държави", заяви началникът на информационния отдел на руското Министерство на отбраната Илшат Байчурин.

Според Министерството на отбраната "тази дезинформация е поредният слух", пуснат от "определени кръгове в държави, които разполагат свои собствени военни бази край Русия".