Русия и Полша сключиха седем споразумения за сътрудничество
Русия и Полша сключиха седем споразумения за сътрудничество / снимка: Reuters

Русия и Полша сключиха седем споразумения за сътрудничество след разговорите между президентите Дмитрий Медведев и Бронислав Коморовски, съобщи ИТАР-ТАСС.

Подписани са декларация за сътрудничество при модернизирането на икономиката, междуправителствени споразумения за сътрудничество в борбата със замърсяването на Балтийско море, включително на Калининградския (Вишлянския) залив, с петрол и други вредни вещества, а също и в областта на морския транспорт, пощенските и електронните връзки, младежкия обмен и сътрудничеството между генералните прокуратури на Полша и Русия.

Москва и Варшава трябва да обърнат страницата на най-трудните моменти в историята на двустранните си отношения, заяви Медведев след преговорите с полския си колега. Трябва честно да гледаме на историята, която обединява нашите народи и която донесе ни донесе не малко трагедии. Трябва да обърнем тази страница и да се постараем да направим това по пътя на взаимните консултации и внимателното отношение едни към други, добави руският президент.

Той отбеляза, че двете страни са се договорили да продължат работата за разкриване на истината за трагедията в Катин и други сложни проблеми. Ако направим това, ще създадем добра основа за бъдещите поколения политици, изтъкна Медведев, който изтъкна и необходимостта от активизиране на търговско-икономическото сътрудничество и подпомагане на малкия и средния бизнес, допълва БТА.

На пресконференция след разговорите с Коморовски Медведев заяви, че НАТО трябва да гарантира пълното участие на Русия в плановете за създаване на протироракетна отбрана, тъй като в противен случай съществува риск от нов етап в надпреварата във въоръжаването, предаде Ройтерс.