/ iStock/Getty Images
Русия прекратява износа на зърно до 1 юли 2020 година, съобщи министерството на селското стопанство, цитирано от ТАСС.

"След изнасяне на цялото зърно, декларирано като част от квотите, експортът на пшеница, лимец, ръж, ечемик и царевица за държави, които не са членки на Евразийския икономически съюз, ще бъде спрян до 1 юли 2020 година. Федералната митническа служба спира издаването нови декларации за целите на износа", се отбелязва в съобщение на земеделското ведомство.

Ведомството информира, че на 26 април тази година нетарифната квота за износ на зърно от Русия в размер на 7 милиона тона, установена на 1 април, е напълно изчерпана. Според представители на министерството ограничителната мярка ще спомогне за стабилизиране на цените на зърното и ще гарантира вътрешните нужди на страната от зърно и преработени продукти.

Оперативният щаб за борба с коронавируса в Русия съобщи междувременно, че броят на заразените е достигнал 80 949 души. За седмицата средният темп на нарастване на инфектираните е спаднал от 15,3 процента до 9,5 процента.

За едно денонощие в страната са открити 6361 случая, което е най-висок показател от избухването на новото заболяване. Общият брой на заразените е нараснал с 8,53 процента, като този показател е под 10 процента за пети пореден ден.