/ БТА
Русия съобщи този петък, че Украйна е използвала доставени от Вашингтон ракети, за да убие жени и деца в регион на Южна Русия, и каза, че САЩ е виновен за това, пише Reuters.

Това е първият път, в който Русия заявява, че държи САЩ отговорна за смъртта на цивилни на собствената си територия - обвинение, което следва предупрежденията на президента Владимир Путин, че Западът си играе с огъня и рискува глобален конфликт, като позволява на Украйна да атакува Русия с доставени от тях оръжия.

Мария Захарова, говорителят на външното министерство, каза, че ударите са били нанесени миналата седмица в района на Белгород малко след като Съединените щати казаха, че са се съгласили за първи път да позволят на Украйна да стреля с доставени от САЩ оръжия в Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди на 31 май, че президентът Джо Байдън е одобрил решението, за да може Украйна да защити своята област Харков, която се намира в съседство с Белгород. САЩ все още забраняват на Украйна да стреля с американски оръжия по-дълбоко в Русия.

Захарова каза, че изявленията на Вашингтон, даващи зелена светлина за подобни атаки, се равняват на "признание... за убийството на деца и жени в района на Белгород".

Фрагменти от HIMARS (ракети) ще служат като пряко доказателство“, каза тя пред репортери.

Захарова не е представила изображения на фрагменти от ракети. Тя не каза колко души са били убити при предполагаемия инцидент.

Путин все по-често предупреждава през последните седмици, че Западът рискува глобален конфликт, ако навлезе по-дълбоко във войната в Украйна.

В съобщение пред чуждестранни редактори в сряда той каза, че Русия си запазва правото да доставя оръжия на противниците на Запада в "симетричен" отговор на въоръжаването на Украйна от Запада.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Reuters