/ БГНЕС
Най-малко четирима души са били убити по последни данни в Белгородска област при украински обстрел, съобщи губернаторът на граничещия с Украйна южен руски регион Вячеслав Гладков, цитиран от ТАСС и Франс прес.

Всички жертви са едно семейство. Изпод отломките на къща в село Николское са били извадени телата на баба, майка, нейният партньор и синът й - на 17 години. Едно малко момиченце е било спасено, написа Гладков в "Телеграм". Той нарече обстрела от страна на украинските въоръжени сили "терористична атака".

По-рано Гладков съобщи за най-малко двама убити, както и за четирима ранени, в Николское."Двама души бяха убити при прецизен удар по къща. 17-годишно момче и мъж са починали от раните си, преди да пристигне спешната помощ", написа в "Телеграм" Гладков, цитиран от Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че украинските нападения срещу Белгородска област са зачестили покрай произведените в края на миналата седмица президентски избори в Русия.

БГНЕС

Кремъл междувременно обяви, че единственият начин да се защити руската територия от украинските нападения е да се създаде буферна зона, която да остави населението в руските области извън периметъра на украинския огън. Ройтерс припомня, че създаването на подобна зона е било споменато от президента Владимир Путин в речта му след победата в изборите в неделя. Той каза, че не изключва обособяването на буферна зона.

"Имайки предвид сегашните трагични събития, не изключвам, че на някакъв етап, когато сметнем за нужно, може да бъдем принудени да създадем определена "санитарна зона" в областите, които в момента са под контрола на киевския режим", заяви Путин, имайки предвид своеобразна буферна зона.

Преизбраният руски президент не даде подробности, но каза, че такава зона трябва да е достатъчно широка, за да попречи да се обстрелва руската територия с произведени от Запада оръжия. Така Путин отговори на въпроса смята ли за необходимо Русия да завземе украинската Харковска област, която граничи с постоянно обстрелваната руска Белгородска област.

"Президентът има предвид, че на фона на нападенията с дронове, на фона на артилерийския обстрел по нашите територии... и най-вече по жилищните сгради, трябва да бъдат взети мерки за безопасността им. Това може да стане само ако се създаде някакъв коридор, някаква наистина буферна зона", поясни прессекретарят на Путин – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Целта на тази зона е да останем извън обсега на всички средства за обстрел, които врагът използва", допълни говорителят на Кремъл, цитиран от Ройтерс.

БГНЕС

През февруари 2022 г., в началото на руската пълномащабна инвазия в Украйна, руските сили завзеха Харковска област, но впоследствие бяха изтласкани от по-голямата част от територията ѝ от украинското контранастъпление през септември същата година. Тогава Русия обяви, че е анексирала четири украински области – Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска, макар и да не упражнява контрол върху цялата територия на никоя от тях, припомня Ройтерс. Киев на свой ред заяви, че руското анексиране е незаконно и че украинските сили няма да спрат, докато и последният руски войник не бъде прогонен от украинска земя.

Междувременно здравният министър на Белгородска област Андрей Иконников обяви, че 11 мирни жители на областта за загинали в резултат на украинския обстрел за изминалата седмица, а ранените са 82, предаде ТАСС. Две пострадали деца се лекуват в областната детска болница, уточнява Иконников.

ТАСС предаде още, че руските войски са пресекли опит за проникване в района на село Козинка, в Белгородска област, на украинска диверсионна група. "До 150 военнослужещи и бойци от състава на противника са убити или ранени, а сред отчетените загуби са два танка, три автомобила и бойна машина с разположена на нея реактивна система за залпов огън с ракети чешко производство "Вампир" ("Vampire"), се казва в съобщението на руското министерство на отбраната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Николай Станоев, Иво Тасев/БТА