Румъния връща имоти на крал Михай
Румъния връща имоти на крал Михай / netinfo

Румънското правителство съобщи, че ще върне семейния замък и другото конфискувано от комунистическия режим имущество на бившия крал на страната Михай, който се отказа от престола през 1947 г., предаде АП.

Става дума за замъка Пелеш, който е построен в края на 19 век от румънския крал Карол и се намира в курорта Синая. Освен това на Михай ще бъдат върнати дворците Пелишор и Фоишор, пише БГНЕС. Крал Михай е единственият жив европейски лидер, управлявал през Втората световна война.

В замъка Пелеш той е прекарал детството си. Кралят нарече решението на правителството “морален акт и историческа репарация”. Кралското семейство планира да се премести да живее в Пелишор, но част от замъка ще си остане, както и досега, музей.

Замъкът Пелеш също ще остане туристическа забележителност. Правителството се съгласи още в случай на необходимост да откупи от бившия крал върнатия му замък. През 2005 г. властите вече направиха опит да платят на Михай 30 милиона евро в замяна за отказ от негова страна да му бъде върнат замъкът.

Съдът обаче обяви това споразумение за незаконно и постанови, че кралят не може да разчита на специално отношение, след като законът предвижда връщане на конфискуваните имоти на бившите им собственици. По-рано Румъния върна на наследника на Хабсбургите замъка Бран, наричан още замъка на Дракула. Сега той планира да продаде замъка на местните власти.