Началникът на румънския Департамент за извънредни ситуации Раед Арафат съобщи след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации днес, че от утре ще бъдат намалени сроковете на карантината в страната, предаде Аджерпрес.

Така периодът на карантина ще бъде пет дни за ваксинираните и за преболедувалите през последните 180 дни. За останалите лица карантината се намалява от 14 на 10 дни.
С
ъщите правила са в сила и за преките контактни лица на заразените с вируса SARS-CoV-2, уточни Арафат.
Той добави, че решението ще бъде публикувано днес в Държавния вестник и ще влезе в сила от утре.

Държавният секретар в здравното министерство Адриана Пистол уточни, че тези срокове се отнасят за здрави хора, които са контактни лица или пристигат от страни от червената зона.

Що се отнася до заразените с коронавирус лица, които са ваксинирани или преболедували по-рано, периодът на изолация за тях ще бъде седем дни, ако имат лека или средно тежка форма на болестта.

Същевременно здравният министър Александру Рафила заяви днес, че Румъния вече е навлязла в петата вълна на пандемията и вариантът Омикрон се разпространява в общността.

"20 процента от заразените с Омикрон нямат връзка с други случаи или с пътувания, което означава, че започва разпространение сред общността", посочи Рафила, цитиран от телевизия Диджи24.

"На практика вече се намираме в петата вълна. От 20 декември до 5 януари се забелязва възходяща тенденция на броя на случаите. На 5 януари вече имахме около 3000 случая ... Процентът на положителните тестове нарасна от под 2 на сто до над 6 на сто на 5 януари", заяви още министърът.

От своя страна Адриана Пистол заяви, че двама болни от COVID-19, при които е потвърден вариантът Омикрон, се намират в интензивни отделения. Става въпрос за ваксинирани пациенти, но с тежки хронични заболявания, уточни тя.

Общо 183 случая на Омикрон са потвърдени в Румъния до момента, като 30 от тях са в болница, посочи още Пистол.
БТА