Генуа мост трагедия
Генуа мост трагедия / Gulliver/Getty Images
Разследването ще покаже дали това, че мостът "Моранди" в Генуа не е бил поддържан в продължение на 25 години, е било от съществено значение за рухването му, заяви най-високопоставеният прокурор в северния италиански град, Франческо Коци, на пресконференция след тазсутрешната церемония в памет на 43-те жертви, предаде Ройтерс.

Една от партиите в управляващата в Италия коалиция, Движение "Пет звезди" (ДПЗ), обвинява за злополуката най-големия оператор за събиране на пътни такси в страната, "Атлантия", че не е поддържал добре моста. Компанията отрича да е извършила нещо нередно, но акциите й спаднаха днес с 4 процента след изявлението на прокурор Коци. 

Опечалени роднини, присъствали на траурната церемония, настояваха представителите на "Атлантия" да напуснат. Главният изпълнителен директор и президентът на компанията, както и други високопоставени нейни служители, си тръгнаха минути преди началото й.
 


Въпреки политическата криза в Рим, италианските лидери се събраха, за да почетат загиналите при злополуката, която индиректно подхрани вътрешните борби в правителството.
Операторът "Атлантия", който е под контрола на семейство Бенетон, известно с веригата си за готови облекла, отрича обвиненията и твърди, че е имало редовни инспекции под надзора на държавата, които са показвали, че виадуктът е безопасен. 

В опит да възстанови доброто си име, "Атлантия" публикува днес отворено писмо на цяла вестникарска страница в няколко национални и регионални издания, в което повтори изказването на съболезнования за жертвите и техните семейства.

Година след рухването на моста Моранди - раната от Генуа не е зараснала


Но когато президентът, министър-председателят и други политически лидери заеха местата си на първия ред на церемонията, роднини на жертвите казаха на премиера Джузепе Конте, че ще си тръгнат, ако представителите на оператора останат. Това наложи сътрудници на Конте да уведомят делегацията на "Атлантия", в която участваха ръководителите й Джовани Кастелучи и Фабио Черкиай, че трябва да напуснат.

Главният изпълнителен директор на "Атлантия" Кастелучи и президентът Черкиай са сред десетките разследвани лица по подозрение в убийство заради срутването на моста "Моранди".

ДПЗ обвини партньора си в управляващата коалиция - крайнодясната партия на вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини "Лига" - че се опитва да защити семейство Бенетон и се противопоставя на опитите на ДПЗ да бъде отнета концесията на "Атлантия". Салвини отрича обвиненията.

Вицепремиерът от ДПЗ Луиджи Ди Майо каза след церемонията, че правителството трябва да отнема магистралните концесии, ако договорите не се спазват.


 
БТА