Ролята на Франция е необходима за решаване на конфликта с ФАРК
Ролята на Франция е необходима за решаване на конфликта с ФАРК / снимкa: БГНЕС

Ролята на Франция е задължителна за излизане от конфликта с Въоръжени революционни сили на Колумбия /ФАРК / за постигане на освобождаване на техните заложници, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Писателят Хорхе Ботеро заяви в интервю за френския всекидневник "Ожурдюи ан Франс/Паризиен", че ролята на Франция и на група страни е необходима. За него без президента на Венецуела Уго Чавес, няма възможно решение. Денят, в който американците участват в преговорите, "проблемът ще бъде разрешен".

На въпрос за скорошната инициатива на Франция за освобождаване на Ингрид Бетанкур, журналистът отговори, че "Франция е била изпълнена с добра воля, но е паднала в клопка". Той посочи, че след писмото на Ингрид Бетанкур до нейната майка, той се е срещнал с един от ръководителите на ФАРК Иван Маркес. "Казах му, че лошите условия при които е задържана Ингрид Бетанкур са вредни за имиджа на бунтовниците и че трябва да й бъдат давани лекарства и книги". "Мисля, че бях чут и че ситуацията се подобри. По мое мнение тя не е в толкова лошо състояние, колкото казаха", добави Ботеро.