Николай Денков и Марк Рюте
Николай Денков и Марк Рюте / БТА
Българският премиер Николай Денков е на еднодневно посещение в Хага заедно с министъра на отбрана Тодор Тагарев. Денков се срещна с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте.

"Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което България постигна и ще направя всичко, което зависи от мен", заяви Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български журналист по повод членството на страната ни в Шенген. По темата за членството на България в еврозоната, премиерът Рюте също изрази оптимизъм, но подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата.

Марк Рюте
БТА

На съвместния брифинг със своя колега Марк Рюте в Министерския съвет на Нидерландия премиерът Денков заяви: „Много сме благодарни за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство - Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са нашите приоритети, по които работим много тясно с нашите европейски партньори“.

Ниделандия е лидерът сред страните, които ни оказват подкрепа в по европейските теми“, посочи Денков. „Нашата страна иска да бъде полезна за партньорите ни в Европа. Затова работим много усилено през последните месеци за подсилването на източния фланг на НАТО“, подчерта българският премиер. „Ние развиваме нашите отбранителни сили, развиваме сътрудничеството по темата с нашите съседи – Румъния и Турция, където са разположени сили на НАТО“, отбеляза Денков. Той съобщи, че с премиера Марк Рюте са обсъдили как би могло да се засили това сътрудничество през следващите месеци и години.

Николай Денков
БТА

Николай Денков коментира и подкрепата, която указва страната ни за Украйна. Премиерът подчерта, че оказва хуманитарна помощ и подкрепа на стотици бежанци от Украйна. Страната ни помага и с военна помощ.

Българският премиер изтъкна, че Нидерландия е много добър партньор на България и изрази увереност, че в следващите месеци и години двете държави ще продължат да работят заедно.

Марк Рюте благодари на Николай Денков за посещението и каза, че има увереността, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте. Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
София Господинова/БТА