/ Thinkstock/Getty Images
Жител на тайванския остров Ланюй намери на плаж 4-килограмово парче от втвърдено повръщано на кашалот и забогатя, съобщи изданието Taiwan News.

През март рибарят с фамилията Ли ловял риба на плажа около дома му и видял вкаменелост с черен цвят, който излъчвал сладък аромат. Той взел находката у дома си. Ли разказал за нея на свой приятел, който го посъветвал да изпрати парчета образци от камъка в Националния университет Гаосюн за тестване.

Cлужител в библиотека забогатя от откраднат тонер

Дни по-късно доцентът по естествените науки Чен Ши Йе въз основа на проведена спектроскопия с ядрен магнитен резонанс потвърди, че обектът е амбра. Той добави, че това е много ценна находка, стойността й е 6 млн. тайвански долара (около 329 000 евро).

Ли казал, че смята да продаде камъка, а спечелените пари да използва за семейни разходи. Амбра е восъчно вещество, което се отделя в червата на кашалотите. Освен „повръщано от кашалот”, наричат го и „плаващото злато”.

Обикновено се използва като фиксатор в производството на парфюми и може да струва много скъпо в зависимост от възрастта й. В момента цената на амбрата на международния пазар е около $50 000 за килограм. 
БГНЕС