/ IStock
Рандал Уайт, родом от Остин, Тексас, САЩ, е бивш служител на местната обществена библиотека, който изненада всички, след като е бил открит да краде доставки от работното си място през последните 12 години.

Мъжът, който вече е изправен пред обвинения за кражба, през цялото това време краде тонери за принтери от помещенията и след това препродава касетите онлайн.
Измамата е била започва от 2007 г. и той го е направил с идеята да стане милионер, тъй като винаги е бил наясно, че мастилото за принтери е една от най-скъпите доставки, които съществуват, съобщава изданието „Ту отро диарио“.

Неговият начин на действие остава незабелязан през цялото това време, защото Рандал се е грижил да не бъде видян от колегите си, за което той пристига на работното си място между половин час и час по-рано всеки ден, факт, който далеч не е подозрителен, дори е достоен за признание, тъй като това изглежда като акт на отговорност. Неговата точност бързо го превърна в пример за подражание от колегите и шефовете му, въпреки че единствената цел на библиотекаря била да съхранява касетите с мастило в гаража си, за да ги продава по-късно.

В допълнение към кражбата на тонер, Уайт е получил достъп и до няколко кредитни карти в библиотеката, с които е закупил редица технически артикули. Покупките включват видео игри, конзоли, роботизирани прахосмукачки и дрон, които общо възлизат на повече от 18 000 долара (над 15 300 евро). Накрая, през август 2019 г. и след като е получил всичко, което иска, напуска работата си, откъдето дори е изпратен уволнен с почести.

Каква е грешката в плана, който изглежда като грабеж на века?

Както при повечето работни места, Рандъл не е харесван от всичките си колеги и един от тях е този, който го докладва, като прави анонимно обаждане, в което съобщава, че гаражът на любимия бивш служител на библиотеката е пълен с тонер касети. След призива държавните власти започват вътрешен одит, който в крайна сметка води до ареста на Уайт.

След ареста се разбира, че Рандал пристига по-рано, за да извърши кражбите, без никой да го види, което накара властите внимателно да прегледат охранителните камери на библиотеката, за да потвърдят подозренията. Видеозаписите потвърждават съмненията им, тъй като в тях се вижда, че през последните 12 години служителят се е появявал всеки ден по едно и също време, носейки мастилото със себе си.

В резултат на всичко, което е открито, библиотеката направи структурни промени в централата си, които включват контрол на сигурността на изходните врати и извършване на инвентаризации, за да има винаги предвид вида на наличния материал в съоръженията. Уайт от своя страна е изправен пред присъда до 15 години затвор, която съдът, който ръководи делото, ще определи преди края на този месец.
БГНЕС