Фючърсите на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, се повишиха рязко, след като Русия съобщи, че прекратява участието си в черноморската зърнена сделка, посочиха търговци на зърно, цитирани от Ройтерс.

Споразумението за безопасен износ на украинско зърно през черноморските пристанища на страната, изтича днес, а Москва изглежда няма да удължи сделката, след като днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди пред медии, че сделката вече е прекратила действието си.

Контрактите на пшеница, с доставка месец напред, търгувани на Чикагската фондова борса поскъпнаха с 3 процента, достигайки цена от 6,81 долара за бушел (около 27 килограма) към 13:30 часа бълг. време, след като по-рано през сесията се повиши с над 4 процента.

Русия преустанови участието си в зърнената сделка с Украйна

Първоначално сделката бе сключена с посредничеството на Турция и ООН през юли миналата година. Тя позволи на Украйна да възобнови износа на зърнени култури през южните си пристанища, които бяха блокирани от Русия от началото на инвазията.

За да се убеди Русия да подкрепи сделката, миналия юли беше сключен тригодишен пакт, в който ООН се съгласи да помогне на Москва да изпълни своите доставки на хранителни продукти и торове.

Все още обаче има пречки пред руския износ на храни и торове, твърдят руските власти, заради което и многократно са заплашвали да се откажат от сделката.
Илиян Цвейн/БТА