Републиканците се обединиха зад Доналд Тръмп по изцяло нов начин след покушението срещу него, предаде VOA/Voice of America.

Но въпреки единодушието им относно кандидата за президент, има разногласия по един въпрос, който отдавна е централен за консервативната политика - абортите.

Приемането на платформата на партията с гласуване без дебати в залата разочарова много републиканци, подкрепящи строгата забрана на абортите, докато други със същата позиция са прагматични.

„Няма да бъде всичко или нищо и няма да спечелим избори, ако това е нашата позиция. Така че трябва да направим малък компромис. Това ще отнеме време“, казва католическата избирателка от Уисконсин Шийла Клоп, която приема, че докато активистите настояват за пълна забрана на абортите, много републикански политици трябва да смекчат пропагандата си срещу абортите, за да бъдат избрани.

Бившият кандидат за президент на републиканците Вивек Рамасуами казва, че е 100 процента против аборта, но е политическа необходимост да възприеме по-мек подход.

„Дали ще се разминаваме с някои американски колеги, които са от другата страна на този въпрос? Да. Но трябва ли това да бъде въпрос, който да ни докара до точката на пречупване? Абсолютно не.“, казва Вивек Рамасва.

Доналд Тръмп, поне временно, предпочита да се предпазва от твърдата си реторика по въпроса за абортите, смята гуруто по брандинг и гостуващ сътрудник на фондация „Херитидж“ Стив Маккий.

„Мисля, че той е приятелски настроен към каузата на живота и смятам, че при неговото управление ще успеем да постигнем напредък“, казва МакКий.

Оптимизмът на МакКий, че при втори мандат Тръмп вероятно ще подпише законопроект за налагане на национална забрана на абортите, е споделен и от Ноел Хюзенга, която е дигитален стратег в Белия дом на Тръмп.

„Аз самата, говоря само за себе си лично, съм склонна да гледам повече на историята, отколкото на предизборната реторика. И мисля, че когато имаме работа с кандидати, които са били на власт преди това, виждаме, че имаме с какво да работим“, казва Хюйзенга.

Кандидатът, с когото движението за защита на живота е работило най-много в Белия дом на Тръмп, няма да се върне, независимо от това какво ще се случи през ноември.

В качеството си на вицепрезидент евангелистът Майк Пенс управляваше мегафона, като постоянно разпространяваше посланието против абортите. 

Макар че партньорът на Тръмп тази година, Джей Ди Ванс, се противопостави на премахването на забраната на аборт в родния си щат миналата година, той вероятно няма да внесе в Белия дом същата страст към каузата като Пенс, пише VOA.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA