/ istock
Републиканските депутати планират да поставят на прицел директора на Тайните служби, когато се върнат в Конгреса в понеделник , тъй като разочарованието и гневът им от реакцията на агенцията на опита за покушение срещу Доналд Тръмп нарастват.

На първо място в дневния ред ще бъде изслушването на директора на Тайните служби Кимбърли Чийтъл в комисията на Камарата на представителите в понеделник, което според говорителя Майк Джонсън ще бъде „задължителна телевизионна програма“ за американците, загрижени за пропуските в сигурността на митинга в Пенсилвания.

„Тя трябва да отговаря за много неща. И тези опасения са двупартийни“, заяви Джонсън пред CNN в неделя.

Републиканците, които контролират Камарата на представителите, бяха единни в настояването си Чийтъл да се оттегли - или да бъде уволнена - след като 20-годишен стрелец успя да простреля бившия президент в ухото на митинга в Бътлър, Пенсилвания, миналата събота. Много от депутатите се изправиха срещу нея на конгреса на републиканците миналата седмица, като публикуваха видеозаписи, в които изискват отговори.

Нейната агенция е натоварена с осигуряването на защита не само на президента и неговото семейство, включително на бивши президенти, други в редицата за Белия дом и политически кандидати.

Американските медии съобщават, че Тръмп е поискал допълнителна охрана в месеците преди опита за убийство, но агенцията им е отказала или не е могла да изпълни молбите поради недостиг на персонал. CBS News, новинарският партньор на BBC, съобщи, че разочарованието на Тръмп от сигурността датира от две години.

Говорителят на агенцията Антъни Гулиелми заяви в изявление, че „в някои случаи, когато не са били осигурени специфични специализирани звена или ресурси на Тайните служби , агенцията е направила промени“. Това включваше разчитане на щатски и местни правоприлагащи органи.

Ерик Тръмп, синът на бившия президент, заяви, че е призовавал за засилване на сигурността по време на кампанията, а в неделя обвини администрацията на Байдън и Чийтъл за опита за убийство и заяви, че не е имало „никаква отговорност“ за действията на агенцията.

„Тя трябва да остане без работа“, каза той пред Fox News.

В разговор със CNN Джонсън заяви, че в допълнение към изслушването в Камарата на представителите, в понеделник законодателите ще оповестят повече подробности за двупартийната работна група с правомощия за призоваване, натоварена да разследва реакцията на Тайните служби .

„Първоначалните оправдания, които [Чийтъл] даде за пропуските, които се случиха миналата събота, са просто невероятни, така че ще стигнем до дъното“, каза той.

Сенаторите също се готвят да се изправят срещу Тайните служби .

Сенаторът републиканец Рон Джонсън заяви в неделя пред Fox News, че скоро ще публикува „предварителна“ информация от собствения си доклад за разследването на нападението.

Този доклад има за цел да насърчи хората да предоставят повече кадри и разкази от първа ръка. Той допълни, че разследването му вече е двупартийно и ще се води съвместно със сенатор Ричард Блументал, демократ от Кънектикът.

Генералният инспектор на Министерството на вътрешната сигурност също проверява нападението, което се е случило, след като Тайните служби са идентифицирали стрелеца като подозрителен около 20 минути преди да открие огън, разкриха депутати този уикенд.

Джонсън обвини Министерството на вътрешната сигурност (МВС), че не е отпуснало повече ресурси на Тайните служби - агенцията, която то контролира.

В неделя републиканският председател на Камарата на представителите заяви пред CNN, че през последните години Конгресът е увеличил финансирането на Министерството на вътрешните работи, но че секретарят на Министерството на вътрешните работи Алехандро Майоркас е отговорен за осигуряването на достатъчно средства за Тайните служби .

„Секретарят Майоркас отговаря за тази агенция. Ако е трябвало да отпусне повече средства наТайните служби , това е трябвало да бъде направено“, каза Джонсън.

 Джонсън добави, че е разговарял с Майоркас часове след опита за убийство и че ръководителят на DHS не е успял да отговори на „основни въпроси“, включително дали стрелецът Томас Крукс е използвал дрон, за да проучи откритата зона на митинга.

В събота представители на правоохранителните органи заявиха пред американските медии, че Крукс е обикалял с безпилотен дрон мястото преди стрелбата.

След инцидента Тръмп направи няколко изяви, включително на митинг в Гранд Рапидс, Мичиган, в събота, където заяви пред тълпата, че е „поел куршум за демокрацията“.

Бившият му лекар в Белия дом, д-р Рони Джаксън, публикува изявление същия ден, в което се казва, че куршумът е създал рана с ширина 2 см на ухото на Тръмп, която започва да „зараства правилно“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
ВВС