Ренци и Юнкер се примириха след словесната война
Ренци и Юнкер се примириха след словесната война / БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и италианският премиер се помириха в Рим след словесната война между тях през януари, предадоха Франс прес и ДПА.

На обща пресконференция Юнкер нарече Италия "пример" и "образец" за другите европейски страни в областта на имиграционната политика, а Ренци каза, че "споделя линията на Еврокомисията за гъвкавостта".

От седмици Италия настоява да ползва нови мерки за бюджетна гъвкавост, като се отчета разходите й за приема на мигранти. Някои от партньорите й, като Германия обаче, смятат, че Рим вече до голяма степен се е ползвала от тази гъвкавост миналата година, което Юнкер не пропусна да припомни.

Дори в бюджетната област обаче становищата на Рим и Брюксел остават достатъчно близки, за да се хвърлят мостове по деликатни въпроси, които не са в противоречие, заяви Юнкер.

Ренци и Юнкер се примириха след словесната война
netinfo

Председателят на ЕК успокои Ренци, заявявайки, че не оглавява институция, която проповядва "глупави и слепи мерки за икономии", което италианският премиер изтълкува така: "Г-н Юнкер казва, че мерките за икономии са глупави и аз съм съгласен с него".

Това правителство отстоява спазването на правилата, отбеляза Ренци, припомняйки ангажимента му да намали тази година италианският държавен дълг, "не защото г-н Юнкер го иска от нас, а защото в страна, която мисли за децата си, дългът трябва да намалее".

Ренци и Юнкер се примириха след словесната война
netinfo

Малко след тази пресконференция ЕС публикува работен документ за икономическото състояние на Италия, в който изтъква "високото равнище на задлъжнялост, което, съчетано със слаба производителност, остава причина за уязвимост на италианската икономика".

Ренци и Юнкер се примириха след словесната война
netinfo

Юнкер приветства работен документ, огласен тази седмица в Брюксел, в който Италия се обявява за реформи като създаването на европейски министър на финансите. Юнкер каза, че рядко е виждал документ на такова равнище. Той го определи като проевропейски текст, който вдъхва кураж на всички, които искрено желаят напредъка на Европа.

Източник: БТА