Реакцията на антиамериканските атаки е тест за новите арабски режими
Реакцията на антиамериканските атаки е тест за новите арабски режими / снимка: Reuters

Реакцията след антиамериканските протести, прераснали в насилие заради филм, възприет като антиислямски, ще бъде важен тест за надеждността на новите режими, издигнати на власт от Арабската пролет. Това се казва в годишния доклад на Международния институт за стратегически  изследвания (МИСИ) в Лондон, цитиран от АФП.

МИСИ публикува годишния доклад за международните отношения днес, след като посланикът на САЩ в Либия Кристъфър Стивънс загина при нападение в либийския град Бенгази и след бурните протести в Египет, Тунис и Йемен.

„Нападенията бяха трагични, но от стратегическа гледна точка най-важното е какъв отговор ще дадат правителствата на Либия и на Египет, както и жителите на тези страни. Това ще е истинско изпитание”, каза на пресконференция Емил Хокайем, експерт по Близкия Изток в МИСИ. Той оцени като относително положителни реакциите на либийското и египетското правителство. А Вашингтон е наясно, че сега не е моментът да се засилва напрежението, добави Хокайем.

Той открои влиянието на ислямистки партии като Мюсюлманските братя и отбеляза, че египетският президент Мохамед Морси е забавил изявлението си за нападението срещу посолството на САЩ в Кайро, уточнява БТА.

С наближаването на президентските избори в САЩ тези протести могат да засилят настроенията против американска намеса в арабския свят, продължи експертът. „Мисля, че сирийците първи ще платят цената за това, тъй като надеждите за намеса угаснаха след събитията от последните дни”, каза той.

Годината на промени в Близкия Изток бе белязана от неясни процеси на преход и от дипломация за управление при кризи в света, обобщи генералният директор на МИСИ Джон Чипман при представянето на доклада.