Реакциите на света след залавянето на Сейф ал Ислам
Реакциите на света след залавянето на Сейф ал Ислам / снимка: Reuters

НАТО има доверие на либийските власти и Международния наказателен съд (МНС) правосъдието да следва нормалния си ход в процеса на Сейф ал Ислам, за да може нова Либия да бъде изградена върху правовата държава и спазването на правата на човека, заяви говорителката на алианса Оана Лунджеску, цитирана от АФП.

Либийските власти са задължени да предадат Сейф ал Ислам на МНС, заяви говорителят на съда Фати ел Абдала. „Има издадена от МНС заповед за задържане. Следователно либийските власти са задължени да съдействат на съда”, заяви той. Фати ел Абдала обаче не изключи процесът на Сейф ал Ислам да се състои в Либия, ако либийските власти считат, че процес на национално ниво е по-добро решение. „В такъв случай те ще трябва да поискат от МНС делото да не бъде допустимо в Хага съгласно принципа на комплементарност”, заяви той.

Съгласно този принцип МНС може да преследва извършители на геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления само когато националното правосъдие няма волята или способността да проведе разследване или съдебен процес. „Съдиите ще трябва да разгледат либийската молба и да решат дали процесът може да се състои в Либия. В такъв случай процедурите в Либия ще трябва да протекат по същите обвинения, които са вписани в заповедта за задържане на МНС”, изтъкна говорителят на МНС.

Шефът на дипломацията на ЕС Катрин Аштън призова либийските власти да си сътрудничат с Международния наказателен съд за съдебния процес на заловения по-рано днес син на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, предадоха АФП и Ройтерс. „Сега либийските власти трябва да гарантират, че Сейф ал Ислам ще бъде съден съобразно принципите на справедлив процес и при пълно сътрудничество с МНС”, който го издирва за престъпления срещу човечеството, се казва в изявление на Аштън. „Важно е за бъдещото национално помирение отговорните за нарушения на човешки права, извършени преди и по време на конфликта, да бъдат изправени пред съда и фактите по тези нарушения да излязат на бял ден”, подчерта Аштън.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е важно заловеният по-рано днес син на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам да бъде съден съобразно международните стандарти, предаде Ройтерс. „Това е голямо постижение за либийския народ и сега трябва да стане победа и за международното правосъдие. Великобритания ще окаже всякаква помощ на либийското правителство и Международния наказателен съд той да понесе пълна отговорност за извършеното от него. Либийското правителство отново ни каза днес, че той ще получи процес съобразно международните стандарти и е важно това да стане”, се казва в изявление на Камерън.

Франция призова либийските власти да съдействат напълно на МНС и да осигурят справедлив процес на Сейф ал Ислам. „Франция приветства задържането на Сейф ал Ислам, срещу когото е издадена заповед за задържане от МНС за престъпления срещу човечеството. Той трябва да отговаря за деянията си и да бъде съден. Подновяваме насърчаването си към Преходния национален съвет да си сътрудничи напълно с МНС и да осигури справедлив процес на Сейф ал Ислам”, се казва в изявление на френското външно министерство.

САЩ призоваха либийските власти да се отнасят хуманно към задържания син на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам и поискаха той да получи справедлив процес, предаде АФП. Говорителката на Държавния департамент Никол Томпсън заяви, че макар и САЩ да не могат да потвърдят от независим източник залавянето на Сейф ал Ислам, ако то е факт, това ще е нова стъпка към бъдещето на мир и демокрация, на което има право либийският народ. „Също така приканваме Преходния национален съвет да продължи сътрудничеството си с МНС за бъдещия процес на Сейф ал Ислам”, добави Томпсън.

Прокурорът на МНС Луис Морено Окампо съобщи, че идната седмица ще посети Либия за разговори с преходното й правителство къде да бъде съден Сейф ал Ислам, предаде АП. Окампо заяви, че макар и националните правителства първи да имат правото да съдят свои граждани за военни престъпления, той иска да е сигурен дали Сейф ал Ислам ще има справедлив процес и дали ще бъде съден по същите обвинения, които му е повдигнал МНС.

Международни правозащитни организации призоваха Сейф ал Ислам да бъде съден в Хага, защото се безпокоят за сигурността му след смъртта на Муамар Кадафи, който беше убит малко след като бе заловен от бунтовници миналия месец, отбелязва АП.

Министърът на правосъдието и човешките права на Либия Мохамед ал Алаги заяви, че либийските власти искат Сейф ал Ислам да бъде съден в Либия, предаде ДПА. „Имаме доверие на либийския съд и има пълни гаранции той да получи честен и безпристрастен процес”, заяви Ал Алаги. Той съобщи, че е разговарял с прокурора на МНС Луис Морено Окампо и че те ще обсъдят въпроса при посещението на Окампо в Либия идната седмица.