Реакции след приемането на палестинците за пълноправен член на ЮНЕСКО
Реакции след приемането на палестинците за пълноправен член на ЮНЕСКО / снимка: Reuters

Гласуването в ЮНЕСКО, което дава пълноправно членство на палестинците в организацията, ще навреди на перспективите за възобновяване на близкоизточните мирни преговори, заяви израелското външно министерство, цитирано от Ройтерс. "Това е едностранна палестинска маневра, която няма да донесе реална промяна, а ще отдалечи още повече възможността за постигане на мирно споразумение". Решението няма да превърне палестинската автономна власт в истинска държава, а само създава ненужни пречки по пътя към подновяване на преговорите, се казва в изявление на министерството.

Израел благодари на страните, проявили чувство за отговорност и гласували против, но изрази разочарование, че Европейският съюз, който работи за подновяване на преките преговори, не е съумял да постигна единна позиция за предотвратяване на това решение, посочва ДПА. Страни като Франция, които подкрепиха приемането на Палестина в ЮНЕСКО, ще установят, че влиянието им върху Израел отслабва, заяви израелският посланик в организацията на ООН за образование, наука и култура Нимрод Баркан. Това със сигурност ще отслаби способността им да влияят върху позицията на Израел, най-вече по отношение на мирния процес, добави той.

Израел няма да реагира пасивно на вредни за него ходове, заяви премиерът Бенямин Нетаняху пред израелския парламент, предаде ДПА. "Вместо да седнат на масата за преговори, те предприеха едностранни ходове в ООН. Няма да седим със скръстени ръце при такива вредни за Израел ходове", заяви Нетаняху часове след като ЮНЕСКО прие палестинците за свои пълноправни членове.

Приемането на палестинците като пълноправен член на ЮНЕСКО е "исторически момент, който връща на Палестина част от правата й", заяви след гласуването палестинският външен министър Рияд ал Малки, цитиран от АФП. "Това е наистина исторически момент, който връща на Палестина някои от правата й. Палестина е люлката на религиите и на цивилизациите", заяви Малки пред Общата конференция на страните-членки на ЮНЕСКО. "Сега, след като Палестина е член на ЮНЕСКО, тя ще направи всичко по силите си ЮНЕСКО да може да изпълнява мисията си", добави палестинският външен министър.

Палестинският президент "Махмуд Абас ми се обади по телефона и благодари на всички ви за това гласуване, което позволява на Палестина да заеме естественото си място сред нациите и в ЮНЕСКО", добави Малки. Абас изрази задоволство от приемането на Палестинската автономна власт за пълноправен член на ЮНЕСКО, предаде Франс прес. "Приемането на Палестина в ЮНЕСКО е победа на правото, справедливостта и свободата", заяви Абас, цитиран от говорителя му Набил Абу Рудейна.

Много западняци смятаха, че обсъждането на палестинската кандидатура в ЮНЕСКО не бива да става преди да приключи процедурата по молбата на палестинците за пълноправно членство в ООН, отбелязва АФП.

Махмуд Абас официално внесе молба за пълноправно членство в ООН на 23 септември. Молбата ще бъде разгледана на 11 ноември от Съвета за сигурност, където САЩ може да й наложат вето.

Не трябва да се смята, че приемането на палестинците в ЮНЕСКО ще доведе до нарушаване на финансирането на организацията, заяви генералният директор Ирина Бокова, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Трябва да се използва този момент като прекрасна възможност да укрепим, а не да отслабим нашата организация. Свързват ни общи ценности и не бива да допускаме разногласията между членовете ни да доведат до разкол", каза тя. По думите на Бокова позицията на делегацията на САЩ, която бе против приемането на палестинците, "застрашава стабилността на бюджета на организацията". "Ние заедно носим отговорност за обезпечаване дейността на ЮНЕСКО. Работата ни е твърде важна за човечеството", изтъкна тя.

Белият дом заяви, че приемането на палестинците като пълноправен член на ЮНЕСКО е прибързано и контрапродуктивно от гледна точка на надеждите за възобновяване на близкоизточните мирни преговори, предадоха Франс прес и Ройтерс. "Гласуването за приемането на Палестинската автономна власт в ЮНЕСКО е прибързано и контрапродуктивно от гледна точка на целта на международната общност да постигне пълен, справедлив и траен мир в Близкия изток", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун избегна да коментира решението на ЮНЕСКО и заяви, че палестинските проблеми трябва да се решават чрез преговори с Израел. Бан изрази безпокойство от това, че "някои държави" заплашват да спрат финансирането си за ЮНЕСКО, имайки предвид САЩ. "Страните членки са тези, които трябва да осигуряват финансовата подкрепа за системата на ООН като цяло. Трябва да работим по тактически решения за съхраняване на финансовите ресурси на ЮНЕСКО. Не желая да коментирам приемането в този момент", каза генералният секретар на ООН. "Искам да изтъкна, че е спешно да се постигне решение по пътя на преговорите в близкоизточния мирен процес. Решението с две държави отдавна трябваше да се е случило и трябва да работим по-упорито по този въпрос", заяви Бан Ки-мун, цитиран от БТА.

В седмиците преди днешното приемане на палестинците за пълноправен член на ЮНЕСКО представители на Конгреса на САЩ заявиха, че ако палестинската молба бъде одобрена, САЩ може да замразят финансовия си принос за ЮНЕСКО, който съставлява 22% от бюджета на организацията или около 70 млн. долара.

В Париж палестинците постигнаха важна в символичен смисъл победа по пътя към признаване на тяхна държава, като получиха статут на пълноправен член на ЮНЕСКО, една от основните агенции на ООН, отбелязва АФП. Резолюцията бе приета със 107 гласа "за", 52 въздържали се и 14 "против" от присъстващите страни в централата на ЮНЕСКО в Париж.