Бриона Тейлър
Бриона Тейлър / Gulliver/Getty Images, архив
Полицията разследва вандалски акт, при който е счупен паметник на Бриона Тейлър в град Оукланд, Калифорния, предаде Ройтерс.

Снощи полицията в Оукланд обяви, че работи по случая, но допълни, че засега не е установила заподозрени или мотив. Скулптурата беше намерена разбита в събота, около две седмици след като беше поставена.

Лио Карсън, авторът на бюст паметника, заяви пред медиите, че смята разбиването му за "акт на расистка агресия, чиято цел е да бъде потисната борбата за свобода на чернокожите".

Поредна напрегната нощ на протести в Луивил (ВИДЕО)


Керамичният бюст изобразява усмихваща се Тейлър и е поставен в центъра на Оукланд близо до кметството. Върху постамента има надпис "Кажете нейното име: Бриона Тейлър".

Чернокожата Бриона Тейлър, която работеше като техник в спешно отделение на болница, беше застреляна сутринта на 13 март в резултат на лошо проведена полицейска акция за претърсване на дома ѝ в Луивил, Кентъки.

Приятелят на Тейлър, който е бил с нея, когато полицията нахлула, произвел изстрел по полицаите, защото ги помислил за влизащи с взлом крадци. Трима служители на реда от своя страна отвръщат с 32 изстрела, шест от които улучват Тейлър и я убиват.

Случаят придоби широка известност в контекста на започналите преди това демонстрации срещу расизма и полицейската жестокост, обхванали САЩ след смъртта през май при полицейско задържане на Джордж Флойд, чернокож мъж, починал в Минеаполис, след като в продължение на близо девет минути полицай притиска с коляно врата му.
БТА