/ БГНЕС
Назначаването на препарата на компанията Регенерон е способствало за бързото възстановяване на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи пред телевизионния канал MSNBC.

"По мое мнение съществуват съществени основания да се предполага, че назначаването на препарата на основата на антитела от компанията Регенерон е способствало за появата на значителни изменения в хода на лечението на президент Тръмп", заяви главният инфекционист на САЩ.

Проф. Мермерски: Само 10 души в света са приели експерименталното лечение на Тръмп (ВИДЕО)

Телевизионната компания отбеляза, че самият Фаучи не е участвал в лечението на държавния глава. Но специалистът все пак предупреди, че е още рано с увереност да се говори за ефикасността на този препарат, тъй като той все още не е преминал през мащабни клинични изпитания.

"Когато разполагаме само с един положителен пример, не можем да твърдим, че сме открили способ за лечение. Нужно е да се проведат клинични тестове с голямо количество пациенти, при които препаратът да бъде сравнен с други методи на лечение", отбеляза главният инфекционист на САЩ.

По-рано Тръмп заяви, че по време на престоя му в болница му е бил приложен експериментален препарат на основата на антитела, произведен от американската компания Регенерон. След това, по думите на президента, той на мига се почувствал по-добре.

Лечението на Тръмп струва над 100 хиляди долара

Експерименталният препарат, който е бил използван за лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп, е бил създаден въз основа на образци на антитела, взети от трима жители на Сингапур, пише в. "Стрейтс таймс", цитиран от ТАСС.

Изданието помества изявление на ръководителя на Центъра за изследване и обучение към Националния център за инфекциозни заболявания на Сингапур Дейвид Ле.

По неговите думи центърът се е съгласил да си сътрудничи с американската компания Регенерон за разработката на коктейл с антитела, без претенции за права за интелектуална собственост. Ученият разказа, че в Сингапур постъпило искане за 20 доброволци, преболедували от Ковид-19, за получаване на образци. След спазването на всички формалности, центърът подбрал 5 доброволци и информирал Регенерон за наличието на достатъчно образци за разработването на коктейла.

"Впоследствие американската компания използва три от предоставените от нас пет образци в качеството на отправна точка за разработката на антитела", изтъкна ръководителят на центъра Лие.
БТА