банкомат
банкомат / pixabay, архив
Полицаи в Германия, Нидерландия и Белгия претърсиха шестнадесет обекта и арестуваха девет души, като част от операция, свързана с престъпна групировка, взривила поредица от банкомати, от които задигнала 5,2 милиона евро, предаде ДПА.

Полицията в Мюнхен каза, че банкомати в германските провинции Бавария, Баден-Вюртемберг и Тюрингия са станали обект на повече от 50 атаки, извършени от ноември 2021 г. насам. Полицаите са претърсили обекти в нидерландските провинции Утрехт и Лимбург, както и в Белгия. Арестувани са деветима мъже на възраст между 25 и 41 години. Други трима се издирват.

"Освен това бяха открити девет подготвени пакета с експлозиви", каза началникът на баварската полицейска служба, който е и ръководител на операцията. "Извършителите безразсъдно са си проправяли път към парите чрез експлозиви, като по този начин са изложили на риск живота на невинни хора и са разрушили сгради", каза вътрешният министър на провинция Баден-Вюртемберг. Той отбеляза, че имуществените щети - възлизащи на около 6,5 милиона евро - често са превишавали стойността на парите, които престъпниците успявали да заграбят.
/ЛМ/
Владимир Арангелов/БТА