Стокхолм атентат
Стокхолм атентат / БГНЕС
Стокхолмският окръжен съд постанови извършителят на атентата с камион в Стокхолм Рахмат Акилов да остане под стража до 11 май, предаде ДПА.

Прокуратурата е възможно да поиска продължаване на този срок, ако сметне за нужно, се казва в официално изявление.

Заместник главният прокурор на Швеция Ханс Ирман заяви, че Акилов е "човекът, който е бил в камиона".

"Рахмат Акилов признава, че е извършил терористичен акт и е съгласен да влезе в предварителния арест", каза служебният му адвокат Йохан Ериксон.

Шведската полиция сигурна: задържаният узбекистанец е атентаторът от Стокхолм

Адвокатът каза това на заседание на съда в присъствието на клиента, който не направи изявление. Заподозреният бе въведен със скрито лице и под стража в подземната съдебна зала, достъпът до която е блокиран от голям брой полицаи.

Съдията го прикани да открие лицето си и той го направи, посочва АФП. По искане на прокуратурата заседанието на съда протече при затворени врати.

Заподозреният за атентата в Стокхолм трябвало да бъде депортиран

По-рано днес Акилов поиска отвод на служебния си адвокат и настоя да получи мюсюлманин сунит за съдебен защитник, съобщи съдебен източник и допълни, че искането му е било отхвърлено, предаде Франс прес.

Вижте повече тук

Рахмат Акилов, 39-годишен узбек, пребиваващ незаконно в Швеция, е заподозрян, че е прегазил в петък следобед с камион двадесетина пешеходци на най-оживената търговска улица в Стокхолм. При нападението загинаха четирима души и бяха ранени около 15.

Акилов работел нелегално в Швеция и е симпатизирал на джихадистите, напомня АФП.

Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, има загинали (ВИДЕО/СНИМКИ)
БТА