/ Президентство
Светата Зографска обител продължава да бъде пазител на Православието и на чистото учение на вярата, стълб и крепител на истината. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към игумена на манастира „Св. Великомъченик Георги Зограф“ архимандрит Амвросий и към монасите от обителта при посрещането на държавния глава, който е на посещение в Света гора.

Румен Радев Атон
Президентство


Президентът изрази пред архимандрит Амвросий своето и на българския народ преклонение пред отговорното монашеско служение, което укрепва православното единство. Румен Радев подчерта, че и занапред може се разчита на подкрепа от българската държава за по-нататъшното утвърждаване на Зографския манастир като значим център на православното монашество и на българската духовност.
 

Румен Радев Атон
Президентство

По-рано държавният глава проведе среща с духовното ръководство на автономната монашеска общност Света гора в административния център Карея. „За всяко българско сърце словосъчетанието „Света Гора“ е свято, свещено и вдъхновяващо“, посочи президентът Румен Радев, откроявайки неразривната вековна връзка между Света гора и българския народ. Той изрази надежда, че хилядолетните връзки, които обединяват Атон и българския народ, ще се засилват и обогатяват все повече чрез взаимни посещения и духовно ползотворни инициативи.
 

Румен Радев Атон
Президентство


Никога няма да забравим паметното посещение на светите мощи на Солунските братя, които дойдоха за благословение на българския народ именно оттук“, подчерта държавният глава и изказа признателност за благословението на 24 май мощите на Св. Св. Кирил и Методий да бъдат в България.

Президентът изтъкна, че примерът на братолюбието и взаимното уважение, който Света Гора дава на цялото човечество, е радващ на фона на днешните тежки предизвикателства, пред които е изправен светът. „На този малък като човешка длан полуостров съжителстват в мир, любов, взаимопомощ и взаимно уважение, като едно семейство, монаси от много народности“, отбеляза Румен Радев. В столицата на Монашеската република Атон президентът посети и Протатския храм „Успение Богородично“.

В рамките на посещението си в Зографския манастир президентът Румен Радев участва в засаждането на акациеви дръвчета, с цел да бъде укрепен застрашения от свлачище склон над манастира.
Президентство